Acasă Actualitate Festivalul Păturatei de la Ciacova Mâncarea adusă în Banat de coloniștii șvabi

Festivalul Păturatei de la Ciacova Mâncarea adusă în Banat de coloniștii șvabi

7458
DISTRIBUIȚI

La doar 35 de kilometri de Timișoara, în micuța localitate Ciacova, se va desfășura, în această vară, prima ediție a Festivalului Păturatei. Un festival care urcă pe un piedestal un fel de mâncare ce rezistă încă de pe vremea șvabilor. Păturata pe crumpi sau tolvăgele are o poveste deosebit de interesantă, iar cei curioși o vor putea afla și degusta la început de iunie.

E delicioasă, ușor de preparat și te face să te lingi pe degete! Păturata pe crumpi a fost adusă în zona Banatului de pustă de către coloniștii șvabi și se pregătește în continuare, cu sfințenie, în unele gospodării din satele din apropiere de localitatea Ciacova din Timiș.

Bătrânii din Ciacova au avut grijă să transmită din generație în generație rețeta adusă de șvabi și iată că acum se bucură și ei de un festival.

Păturata se prezintă gurmanzilor chiar în piața centrală din Ciacova, la prima ediție a evenimentului ce poartă numele Festivalul Păturatei la Ciacova. Povestea păturatei pe crumpi, considerată și mâncarea săracilor, este extrem de interesantă.

“Este o mâncare specifică zonei Banatului de pustă. Mai multe sate și orașe au acele festivaluri ale ceaunelor, dar noi am vrut să ieșim puțin din tiparele consacrate. Păturata pe crumpi mai este cunoscută sub denumirea de tolvăgele, în două sate care aparțin de Ciacova așa i se spune. La origini, mâncarea este șvăbească. Șvabii din Ciacova au venit în primul val de colonizare. Nu au fost cele mai înstărite familii. Dacă ne uităm la compoziția păturatei, la origini, ingredientele sunt puține, astfel că și-au putut permite s-o gătească și familii mai puțin înstărite. Mâncarea se face la capac, deci la aburi, și, pentru că ștrudelul se întinde cât masa și se rotește, în momentul în care se gătește, se poate desface în foi, ca și cum ar fi pătură peste pătură. De aici și denumirea de păturată”, a explicat pentru, libertatea.ro, Cipriana Sava, consilier pe probleme de turism în cadrul Primăriei Ciacova.

În 9 iunie, în piața centrală din micuța localitate timișeană, la prima ediție a Festivalului Păturatei, vor fi așezate șase cuptoare la care vor găti șase femei din zonă. Mâncarea adusă de șvabi în Banat va fi în centrul atenției, dar de la eveniment nu vor lipsi tradiționalii mici sau grătarele care vor sfârâi pe cărbuni încinși. Totul se va petrece pe acorduri de muzică populară, iar petrecăreții vor putea încinge și hore.

Evenimentul este o premieră, ideea venind chiar din Primăria Ciacova.

„După discuțiile cu consilierii mei am ajuns la ideea să trebuie să facem ceva inedit, deosebit, nu numai ceaune, așa cum face toată lumea. Având în vedere că este o mâncare specifică zonei, ne-am hotărât să facem acest festival. Vrem ca el să devină o tradiție în viitor. Vor fi șase cuptoare, unde se va găti acest preparat, dar vor fi și tarabe cu mici și grătare. O să aducem o formație de muzică, să atragem lumea. Încă nu este totul stabilit la nivel de detaliu. Va fi în centru, trebuie să profităm de frumusețea acestui loc”, a declarat primarul Petru Filip, pentru libertatea.ro.

Nu mulți știu ce presupune acest fel de mâncare și nu poate fi comparat cu papricașurile sau tocănițele care au deja festivalurile lor în multe zone din Banat. Chiar dacă nu sunt multe familiile care încă pun pe masa de duminică, măcar o dată pe lună, păturata pe crumpi, oamenii nu vor ca rețeta să se piardă.

„Sunt puține familii 100% de bănățeni rămase în zonă. Cel puțin o dată pe lună, în aceste familii se mănâncă păturată. Înainte, din povești, știu că o dată pe săptămână se făcea păturată pe crumpi. A fost o mâncare a săracilor, dar, în timp, a prins bine și în rândul celor mai înstăriți. Se gătește în două ore, nu conține foarte multe ingrediente. Acele familii mai înstărite au adăugat smântâna, au adăugat brânza, au mai pus cârnați în papricaș. Nu este ceva foarte cunoscut, este inedită, este veche. Eu am crescut cu păturată, a crescut și mama mea cu păturată, și bunica..”, a mai povestit Cipriana Sava.

Rețeta păturatei pe crumpi

Păturata nu este greu de pregătit. Se face un papricaș, într-o cratiță de lut. Bănățenii folosesc șonc sau cărniță și legume, nelipsind cartofii, pe care le amestecă și le pregătesc de umplutură. Inițial, păturata se făcea doar cu aluat și cartofi, dar acum se adaugă, după doleanțe, și carne sau brânză.

Între timp, se frământă păturata, din făină, apă și sare. Se frământă foarte bine și se lasă apoi la odihnit, după care se ia un sucitor și se face un rotocol care se întinde pe mână și pe masă, astfel încât să treacă de colțurile mesei. Marginea se rupe, se stropește cu ulei și se rulează ca ștrudelul.

Se fac mai multe păturate și se așază covrig, se încolăcesc una lângă alta. În momentul în care au fost așezate în oală, se pune capacul și se dă la fiert în abur. Capacul nu se dă jos, pentru că gospodinele își dau seama când e gata, după bolborositul papricașului. Oala se pune pe masă și capacul se ridică abia când toată lumea e la masă. Se servește cu murături.

Festivalul Păturatei la Ciacova are loc în 9 iunie, în piața centrală. Evenimentul vine în completarea unui material tipărit lansat acum trei ani, care prezenta Cula din Ciacova ca unul dintre cele mai importante obiective turistice ale zonei. Cine nu ajunge la prima ediție a festivalului la Ciacova poate mânca păturată pe crumpi în orice moment al anului la unul dintre restaurantele din Piața Mare a localității.

Între alte obiective turistice ale orașului Ciacova se numără Muzeul Ciacova, Casa Dositej Obradovic sau Biserica din Cebza.

Sursa: libertatea.ro

Comentarii

comentarii