Acasă Cultura Festivalul “Tradiţii la români” – ediţia a II-a, la Timişoara

Festivalul “Tradiţii la români” – ediţia a II-a, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

folclorCentrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, sub patronajul Consiliului Judeţean Timiş, organizează a doua ediţie a Festivalului “Tradiţii la români”- eveniment artistic de marcă al culturii tradiţionale din Banat.
Festivalul are loc în perioada 14 -15 octombrie 2015, de la ora 18,30, la Sala “Capitol” din Timişoara.
 La eveniment participă Ansamblul Profesionist “Banatul” din Timişoara, Ansamblul Profesionist “Dor românesc” din Bistriţa-Năsăud, Ansamblul Folcloric Naţional “Transilvania” din Baia Mare, Orchestra Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia şi Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul Junii Sibiului”.

Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul Junii Sibiului” din Sibiu
Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul Junii Sibiului” a luat ființă în 1944, sub denumirea ”Junii Sibiului.” În prezent, coregrafia este asigurată de către maestrul Theodor Vasilescu și doamna manager Silvia Macrea, iar conducerea muzicală de către Gabriel Popescu. Vor prezenta la Timișoara suite de dansuri din zona Transilvaniei, intercalate de momente muzicale interpretate de soliștii vocali: Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă și Daniel Rosalim.

Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc” din Bistrița – Năsăud
Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc” a luat ființă în 1996, sub denumirea ”Dor Transilvan”, iar din 2002 și-a luat denumirea Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc”. Conducerea ansamblului este asigurată de către maestrul Ștefan Cigu (director), Alexandru Pugna și Matilda Pascal Cojocărița. Vor prezenta la Timișoara un obicei de nuntă din zona Bistriței, însoțit de momente muzicale, interpretate de soliștii vocali: Domnica Dologa, Nicolae Cioanca, Mirela Petruș, Ancuța Motofelia, Veronica Bălan, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Cristina Retegan, Ioachim Spân, Mărioara Dragotă.
Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” din Baia – Mare
Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” a fost înființat în 1959 și este coordonat de către doamna director Iuliana Dăncuș, coregrafia fiind asigurată de Emil Miheț, iar orchestra îl are ca dirijor pe Albina Eduard. Vor prezenta la Timișoara un moment muzical – coregrafic din Maramureșul Voievodal, urmat de solista  vocală: Andreea Ghițiu, Dumitru Dobrican, un virtuos al taragotului, dans din Țara Chioarului, crâmpeie de muzică populară codrenească, cu interpreții Ioana Pricop și Petrică Mureșan și dans din Câmpia Transilvaniei.
Orchestra Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia
Orchestra Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia este coordonată de către dirijorul Roman Bugar. Programul cu care se prezintă la Timișoara este format din: suită de orchestră, solista vocală Firuța Cina, solist instrumentist – saxofon Nelu Iencea, suită de orchestră, solista vocală Mariana Ocolișan Petrovici, Roman și Marian Bugar moment instrumental – vioară, urmat de o suită de orchestră.

Ansamblul Profesionist Banatul din Timișoara
Ansamblul Profesionist Banatul din Timișoara a luat ființă în 1970, iar din 2000 este un compartiment distinct al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, coordonat de către doamna manager Liliana Laichici și domnul director Adrian Scorobete. Orchestra este coordonată de tânărul dirijor Sebastian Roșca, iar coregrafia este asigurată de maeștrii coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu. Prezintă în prima zi a festivalului un program format din suite de orchestră, dansuri din zona Făgărașului, zona Oașului și Fecioreasca Fetelor din Crihalma. Tabloul coregrafic din prima seară a festivalului va fi întregit de către Formația de Tineret ”Ansamblul Banatul”, coordonați de cuplul de coregrafi Grigore și Floare Munteanu. Invitați speciali din prima seară a Festivalului ”Tradiții la români”, ediția a II-a, 2015 sunt: Petrică Mîțu Stoian, Ana Pacatiuș, Dana Gruescu, Ghiță Călțun Brancu și Luță Popovici.
Programul atent selectat de către conducerea ansamblului pentru cea de-a doua zi a festivalului cuprinde: dansuri de câmpie și de munte și brâuri de băieți, completate de suite de orchestră. Invitați speciali în cea de-a doua seară a Festivalului ”Tradiții la români”, ediția a II-a, 2015 sunt: Aurel Tămaș, Liliana Laichici, Carmen Popovici – Dumbravă, Mihaela Petrovici, Vasile Conea, Adrian Stanca și Ciprian Pop.
Intrarea se face pe bază de invitaţii, care se găsesc la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, începând de miercuri, 7 octombrie.

  

Comentarii

comentarii