Acasă Politica Fie bugetul Sănătăţii cât de mic, acesta e tot… mare

Fie bugetul Sănătăţii cât de mic, acesta e tot… mare

DISTRIBUIȚI

horia cristian„Bugetul real al Ministerului Sănătății, în 2013, a fost de 5,2 miliarde lei. În 2014, bugetul va fi în creștere cu 2,6 miliarde lei, de la 5,2 la 7,8 miliarde lei, bani care vor fi dedicați investițiilor”, spune deputatul PNL de Timiş, Horia Cristian

Deputatul PNL de Timiş Horia Cristian spune că, de fapt, bugetul Sănătăţii prognozat pentru 2014 a crescut, nu e mai mic ca în 2013. Analiza proiectului de buget 2014 pe domeniul sănătății arată, la prima vedere, o scădere semnificativă: dacă în 2013 bugetul Ministerului Sănătății a fost de 8,7 miliarde lei, în 2014 el va fi de 7,8 miliarde de lei.

O analiză serioasă arată că în 2013 bugetul Ministerului Sănătăţii a avut două componente: 5,2 miliarde lei cheltuieli curente și, separat, 3,5 miliarde lei pentru plata arieratelor. În 2013, România a trebuit să ducă la îndeplinire prevederile directivei EU Late payments, care obligă statele să plătescă facturile la maximum 60 zile. Ca atare, Guvernul Ponta a decis plata facturilor de medicamente care, la preluarea guvernării de la PDL, aveau restanțe de peste 300 de zile, demers care a costat 3,5 miliarde lei”, spune Horia Cristian.

„Problema esențială a bugetului CNAS este aceea că este bazat pe o colectare incorectă”

Astfel, bugetul real al Ministerului Sănătății, în 2013, a fost de 5,2 miliarde lei În 2014, bugetul va fi în creștere cu 2,6 miliarde lei, de la 5,2 la 7,8 miliarde lei, bani care vor fi dedicați investițiilor. În ceea ce privește bugetul CNAS, acesta aparent va stagna. Analiza atentă arată o creștere reală a contribuțiilor colectate și diminuarea subvențiilor. Declarațiile președintelui CNAS, dr. Cristian Bușoi, arată că acest buget este de natură a face față nevoilor. Problema esențială a bugetului CNAS este aceea că este bazat pe o colectare incorectă și inechitabilă a contribuțiilor de sănătate. Deși avem diverse categorii de cetățeni care fac venituri, o parte din ei se sustrag de la plata contribuției. Deși România are cea mai redusă cotă de contribuție din Europa, de 5,5% din venitul persoanei, numai 6 milioane de români plătesc ceva. Peste 35% din românii care fac venituri nu contribuie cu nimic la sănătate. În același timp, toți pensionarii, peste 5,5 milioane contribuie, ei sau Casa Natională de Pensii, la FNUASS, cu 5,5% din pensia lor”, spune deputatul de Timiş.

„Solicitările Coaliției profesioniștilor din Sănătate sunt îndreptățite”

Problema majoră a Sănătății în Romănia, consideră Horia Cristian, este aceea de a crea echitate în contribuții. Azi colectăm 15,021 milarde lei. „Dacă am colecta 5,5% din toate veniturile persoanelor fizice (cu anumite limite maxime), am colecta aproximativ 25 miliarde de lei, adică 6% din PIB. Dacă am fi cu toții de acord să creștem contribuția cu 1% anual, în 5 ani am ajunge la 10% din venituri (care ar fi în continuare cea mai mică contribuție din Europa), cheltuielile pentru sănătate ar atinge 8% din PIB (PIB-ul estimat pentru 2018)”, spune Horia Cristian.

Deputatul e de accord cu solicitîările medicilor, care vor declanşa la finalul acestei luni greva generală. „Solicitările Coaliției profesioniștilor din Sănătate sunt îndreptățite și cifrele de mai sus arată că într-o Românie normală, justă, azi am avea 6% din PIB cheltuieli pentru sănătate. Aceste schimbări sunt necesare. Spitalele dau faliment și trebuie să le schimbăm. Toate acestea nu pot fi făcute dictatorial, peste noapte. Nu există soluții magice, ci doar discuții care să ducă la rezultate unanim acceptate”, crede deputatul.

Comentarii

comentarii