Acasă Actualitate Filippo Scolari, comitele de Timiș care a format o alianță între Regatul...

Filippo Scolari, comitele de Timiș care a format o alianță între Regatul Maghiar, Țara Românească și Serbia

DISTRIBUIȚI

Născut la Florența în anul 1369 și mort la Lipova în noiembrie 1426 Filippo Scolari, numit și Pippo de Ozora (Ozorai Pipo), a fost un adevărat om al renașterii. Familia sa a avut de suferit din pricina luptelor interne din Florența. De tânăr a intrat în afaceri comerciale și a văzut Europa occidentală. Însoțește un negustor în Ungaria și ajunge la curtea arhiepiscopului de Esztergom. Îi câștigă încrederea acestuia, reușind să rezolve problemele financiare ale armatei și este singurul care arată corect calculele.

Este luat în suita regală și devine omul de încredere al acestuia. Este înnobilat și se căsătorește cu Barbara de Ozora, dar copiii îi mor de tineri. Se remarcă ca un priceput administrator și urcă treptele sociale. Între anii 1402-1404 este unul dintre activii susținători regali în perioada răscoalelor nobiliare, formând o armată cu care obține importante succese militare de partea regelui.

În același an 1404 este numit comite de Timiș și a altor comitate bănățene.

“Se remarcă și aici ca un administrator priceput dar și ca un comandat militar de excepție. Luptă cu succes împotriva otomanilor în Serbia și Bosnia, în fruntea unei armate recrutată din zona jurisdicției sale. Este numit și Ban de Severin, dar și administrator al cămării regale și mare trezorier. În 1410 este trimis ca sol la papalitate cu rolul de a media unificarea celor trei papi. Cu acest prilej își vizitează și orașul natal, Florența, unde este întâmpinat sărbătorește. Îl cunoaște și pe umanistul Poggio Braccioli, istoric al Florenței, care dorește să scrie și o biografie a sa. Vor continua să corespondeze”, povestește istoricul Ioan Hațegan.

Comandant militar de mare valoare

În anul 1411 se declanșează războiul cu Veneția pentru zona Dalmației. Filippo Scolari este comandantul armatelor regale ungare și reușește în doi ani de lupte să cucerească zona limitrofă a Veneției, dovedind că și-a însușit arta militară a condotierilor italieni.

Între anii 1414 și 1418 luptă din nou în Bosnia, împotriva otomanilor, dar și al unor secte eretice. Respinge și mai multe atacuri otomane asupra Banatului.

“Urmașul la tron al lui Mircea cel Bătrân, Dan al II-lea, se confruntă cu atacuri otomane. În anul 1419 armata regală ungară condusă de Scolari cucerește cetatea Severinului și se ocupă personal de refacerea sa. Soliditatea refacerii îi va permite cetății Severinului să reziste încă un veac în fața ofensivei otomane. Primejdia otomană amenință Țara Românească așa că Scolari se reîntoarce în Banat și-l ajută pe Dan al II-lea cu contingente militare și chiar cu campanii regale în Muntenia. Ultima campanie victorioasă a întreprinde în vara anului 1426. Pippo Spano este un abil diplomat care reușește să formeze o alianță între regatul maghiar, Țara Românească și Serbia, apoi să intermedieze relațiile regatului cu marile regate europene”, a mai povestit Ioan Hațegan.

Bolnav de gută, se retrage Filippo Scolari se retrage la băile de la Lipova, sub îngrijirea medicilor italieni și se stinge din viață în decembrie 1426. Trupul său va fi înmormântat în biserica regală de la Szekesfehervar, acolo unde ridicase o capelă.

Comentarii

comentarii