Acasă Actualitate Filmul de animație “Prietena mea, Freya”, realizat la Timișoara, este gata și...

Filmul de animație “Prietena mea, Freya”, realizat la Timișoara, este gata și așteaptă să intre în festivaluri de profil

DISTRIBUIȚI

Filmul spune povestea morsei Freya, observată pentru prima dată în Oslo. Specie protejată, morsa trăiește în mod normal mai la nord, în regiunile arctice, dar acest mamifer a devenit celebru după ce s-a urcat pe bărci pentru a face plajă, uneori scufundându-le. Autoritățile locale au declarat ulterior că oamenii au ignorat avertismentele de a nu se apropia prea mult de animal, punând-o pe aceasta și pe ei înșiși în pericol. În cele din urmă, a fost eutanasiată într-o zi tristă, anul trecut, în august, declanșând critici în toată țara nordică.

Inspirat de povestea Freyei, un grup de tineri artiști din Norvegia și România au lucrat împreună la un scurtmetraj de animație în cadrul atelierelor ArcticMotion, parte a proiectului “North by Southwest” dezvoltat de către Asociația DocuMentor și sprijinit de Granturile SEE și Norvegiene prin intermediul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

La finalul atelierelor a fost creat un scurtmetraj de animație de 10 minute.

“Scurtmetajul de animație este bazată pe povestea lui Freya, care este un animal marin devenit faimos în toată lumea, pentru că și-a părăsit zona naturală, care era aproape de Cercul Polar, și timp de un an de zile a putut fi văzută prin Scandinavia, în zone dens populate. Oamenii își făceau selfie-uri cu ea. Dar povestea nu are un happyend, pentru că la un moment dat autoritățile din Norvegia au considerat că această interacțiune între animalul acesta de dimensiuni mari și oameni este periculoasă, iar după o analiză au luat decizia să o împuște. Sigur că s-a generat un val de emoție, mulți nu au înțeles decizia”, a declarat regizorul Florin Iepan, directorul Asociației DocuMentor. 

14 români și 17 norvegieni

Sub tutela creativă a lui Ronny Steffensen (Norvegia) și a Manuelei Marcovici- Senior VFX Artist (Romania), experții implicați în proiect, povestea lui Freya a pornit la drum cu  14 participanți din Romania și 17 din Norvegia.

După numeroase workshop-uri online și multă muncă „la domiciliu”, filmul a fost adus la o versiune finală de către opt participanți norvegieni și șase din Romania.

Rezultatul este prima colaborare creativă bilaterala de acest gen între Norvegia și Romania, un proces de educație si creație colectivă care a generat în premieră, un film de animație de scurt-metraj, original și interesant.

Ronny Steffensen, însoțit de trei participante din Norvegia la atelierele Arctic Motion, au petrecut câteva zile in Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, unde au absorbit ofertele culturale, au interacționat cu artiști, organizații din domeniu și cu conducerea Facultății de Arte si Design din cadrul UVT.

În studioul on.set din Timișoara a avut loc un ultim workshop organizat cu prezența fizică a norvegienilor invitați și a părții române, online pentru cei care nu au putut veni. S-a proiectat versiunea aproape finală a producției colective „Prietena mea, Freya”, s-a colectat feedback, s-au decis ultimele retușuri și s-au făcut planuri pentru distribuție și publicare.

Ce se va întâmpla în continuare? “Ne propunem să șlefuim asperitățile încă prezente în producție, să aranjăm coloana sonoră și să înscriem scurtmetrajul în festivaluri de gen. Sperăm să fie selecționat, chiar dacă nu este filmul unui singur autor, sperăm să atragă atenția. Undeva la sfârșitul anului îl vom pune și pe YouTube, la liber. Atelierul de animație se bazează pe povești reale, dar ceea ce este specific și unic, pe lângă faptul că e primul atelier de animație româno-norvegiană din toate timpurile, el are o specificitate a lui, fiecare participant la proiect are de făcut propria lui bucată din acest film. El se poate exprima cu mijloacele și stilul său propriu. E un soi de film de animație experimental, ăsta e specificul nostru. Proiectul a durat trei luni de zile”, a spus regizorul Florin Iepan.

Până atunci vă invităm să urmăriți trailerul aici:

https://fb.watch/mCVyFoLXlm/

Comentarii

comentarii