Acasă Economic Finanţele timişorene îşi deschid conturile, luni

Finanţele timişorene îşi deschid conturile, luni

DISTRIBUIȚI

De luni 11 ianuarie 2016, timişorenii îşi pot plăti impozitele şi taxele la administraţia locală şi cu siguranţă vor fin, din nou, cozi şi îmbulzeli la poarta Raiului. Cu noaptea-n cap, ca pe vremea când se stătea la coadă la lapte, pensionarii vor face întrecere, ca în fiecare an, să vadă care ajunge primul să facă poză şi să dea interviu că a vrut să fie primul cel mai bun cetăţean plătitor de taxe şi impozite.
Din acest an au intrat în vigoare o serie de modificări ale Codului Fiscal privind modul de calcul al impozitelor, potrivit informaţiilor postate pe site de Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara.
Astfel, pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice şi declarate la fisc, proprietarii lor nu vor depune declaraţii fiscale sau documente noi. Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, ele vor depune declaraţie fiscală însoţită de documente care să ateste destinaţia locativă a acestor clădiri şi valoarea lor impozabilă.
Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice trebuie depusă declaraţie fiscală însoţită de acte care să ateste destinaţia nerezidenţială a clădirii (contract de închiriere, comodat sau dare în folosinţă), precum şi valoarea impozabilă a acesteia (raport de evaluare, autorizaţie de construire, act de vânzare-cumpărare, care sunt mai noi de cinci ani).
În cazul în care nu se poate stabili valoarea impozabilă a clădirilor nerezidenţiale, ca urmare a nedepunerii documentaţiei, impozitul pentru acestea se va stabili prin aplicarea cotei de impozitare de 2%, conform noului Cod Fiscal.
Acte din care să rezulte valoarea clădirii trebuie să depună şi persoanele juridice care deţin imobile nerezidenţiale. De asemenea, în cazul clădirilor cu destinaţie mixtă (locuinţă, sediu de firmă, de exemplu), este nevoie de declaraţie fiscală şi de documente din care să rezulte delimitarea suprafeţei destinate activităţii economice de cea a locuinţei sau o declaraţie pe proprie răspundere a persoanei fizice, din care să rezulte împărţirea suprafeţelor.
Direcţia Fiscală atrage atenţia că începând din acest an, pentru bunurile impozabile aflate în coproprietate comună a soţilor, în toate cazurile, scutirile de la plata impozitelor locale sunt acordate doar beneficiarului scutirii pentru cota sa de proprietate.
Pentru autoturismele scoase din circulaţie nu se va mai percepe impozit, iar persoanele care se află în această situaţie nu mai trebuie să depună declaraţie fiscală, informaţiile fiind furnizate direct de autoritatea rutieră.
Tot din acest an, terenurile ocupate de clădiri sunt impozabile, astfel că persoanele juridice care deţin astfel de bunuri sunt aşteptate la Direcţia Fiscală pentru a depune declaraţii.
Având în vedere că primul termen scadent pentru plata impozitelor pe clădiri şi terenuri este 31 martie, contribuabilii care au de depus documente sunt rugaţi să le aducă până la data de 1 februarie.

Comentarii

comentarii