Acasă Eveniment Firma lui Tender a primit interzis la Sânmihaiu Român

Firma lui Tender a primit interzis la Sânmihaiu Român

DISTRIBUIȚI

DSCI0774Firma magnatului Ovidiu Tender, „Prospecţiuni SA”, i-a tras în piept pe consilierii locali de la Sânmihaiu Român. Nu a reuşit să facă acelaşi lucru şi cu un grup de localnici, care s-au dus, luni, direct la Consiliul Local Sânmihaiu Român şi le-a explicat aleşilor locali cum au fost duşi cu preşul de oamenii lui Tender. Pe 28 februarie, consilierii locali de la Sânmihaiu Român au votat un proiect de hotărâre prin care firma „Prospecţiuni SA” avea voie să facă prospecţiuni  geologice în zonă. Imediat, oamenii lui Tender au descins pe mai multe proprietăţi private, au săpat cratere, ba au montat şi dinamită în pământ, la doar câţiva zeci de metri de casele oamenilor. Totul pentru căutarea gazelor de şist, gaze care au stârnit probleme în mai multe zone ale ţării.

Aleşii locali au realizat în ceasul al 12-lea că au fost păcăliţi

DSCI0777Luni, consilierii locali de la Sânmihaiu Român au votat în unainimitate pentru revocarea primei hotărâri de consiliu local. A fost nevoie de intervenţia mai multor localnici, care le-au demonstrat că străinii ce au venit în localitate de două săptămâni sunt în căutare de gaze de şist. „Ziceau că sunt nişte simple prospecţiuni. Nu ne-am dat seama ce vor să facă în realitate. Am votat în necunoştinţă de cauză, dar azi toţi cei zece consilieri au votat pentru revocarea hotărârii de consiliu local, ce le dădea dreptul să facă prospecţiuni la noi”, ne-a spus Adrian Engelmann, viceprimarul de Sânmihaiu Român. Prima hotărâre de consiliu local, în care cei de la „Prospecţiuni SA” au avut câştig de cauză, după ce le-au arătat câteva hărţi şi nişte aprobări de la Guvernul României, a fost promovată de secretarul primăriei, Sebastian Tirchi, în timp ce primarul era plecat la o înmormântare. Hotărârea a fost introdusă pe ordinea de zi în ultimul moment, cu câteva minute înaintea începerii plenului.

Agentul Ştefănescu – pe post de bodyguard…

Situaţia a devenit tensionată după ce oamenii din zonă au găsit pe pâmânturile lor fire întinse, gropi săpate şi dinamită în pământ. Când i-au luat la întrebări pe angajaţii firmei de prospecţiuni, aceştia i-au trimis la primărie. Şi le-au arătat că există şi o hotărâre de consiliu local, care le permite să le încalce proprietatea, ba, mai mult, să le-o şi distrugă. Luni, imediat după şedinţa de consiliu local de la Sânmihaiu Român, trei angajaţi de la  „Prospecţiuni SA”, împreună cu agentul de poliţie Ştefănescu din localitate luau pulsul oamenilor. Aceştia au mers cu maşina inscripţionată „Prospecţiuni SA” şi au încercat să-i momească pe oamenii locului cu posibile desăgubiri importante. Asta dacă terenul lor are în subteran gaze de şist suficiente. Agentul Ştefănescu a motivat prezenţa lui la negocieri cum că ar fi pe terenul oamenilor din localitate, pentru a nu apărea probleme şi ca cele două părţi să se înţeleagă asupra eventualelor despăgubiri.

Semnături pentru interzicerea prospecţiunilor

După ce mai mulţi membri ai unui consiliu consultativ din Sânmihaiu Român le-au spus, luni, aleşilor locali cum stă treaba cu proiectul de hotărâre votat în anteriorul plen, aceştia parcă s-au trezit dintr-un somn adânc. Consilierii locali au fost cu toţii de acord să reintroducă proiectul de hotărâre pe ordinea de zi. Membrii consiliului consultativ din Sânmihaiu Român au promis că vor aduna şi o listă cu semnături pentru interzicerea totală a prospecţiunilor din zonă. Aceştia au venit şi cu un specialist în geologie, care le-a explicat consilierilor ce se poate întâmpla în zonă dacă aici va fi o exploatare de gaze de şist. Speriaţi, aceştia au votat în unanimitate pentru revocarea hotărârii de consiliu.

Pericolul gazelor de şist

În iulie 2010, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale anunţa că mai multe companii petroliere au primit acordul să concesioneze cinci zone din judeţul Timiş pentru explorare petrolieră. Este vorba despre Periam, Biled, Parţa, Buziaş şi Crai Nou. Informaţiile au fost imediat clasificate. Firmele ce-şi doreau exploatarea gazelor de şist în România au avut probleme peste tot, de la Constanţa până în zona Moldovei. Nimeni nu a vrut ca sub terenul lor să se introducă ţevi, la 3-4 kilometri adâncime, prin care să se injecteze substanţe extrem de toxice. Exploatarea gazelor de şist se face pe o perioadă de 5-6 ani. În urma exploatărilor rămâne un adevărat dezastru, apa nu mai este potabilă, vegetaţia nu mai creşte, iar aerul din zonă devine aproape irespirabil. Deloc de neglijat este şi riscul crescut pentru cutremure într-o zonă cu astfel de exploataţii. Exploatarea acestor gaze este interzisă în mai multe ţări din lume.

Comentarii

comentarii