Acasă Actualitate Fostul cămin al Liceului Auto şi fosta Grădiniţă nr. 15, la un...

Fostul cămin al Liceului Auto şi fosta Grădiniţă nr. 15, la un pas de dezastru. Petru Ilieşu îi scrie Avocatului Poporului!

DISTRIBUIȚI

petru iliesuPetru Ilieşu, directorul Fundaţiei Timişoara 89, atenţionează Avocatul Poporului cu privire la o anomalie a Legii Educaţiei Naţionale care îngreunează sau chiar împiedică recuperarea fostului cămin al Liceului Auto şi fosta Grădiniţă nr. 15 – clădiri abandonate care pot fi transformate în cămine pentru persoanele fără adăpost sau spitale.
„De asemenea estimăm că pe întreg teritoriul României regăsim în această situaţie sute de exemple”, scrie Ilieşu. Documentul a fost trimis personal prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, adjunct al Avocatului Poporului, din cadrul Parlamentului României, pe domeniul proprietate, muncă, protecţie socială, impozite şi taxe.
Ilieşu spune că legea a fost modificată, încălcând flagrant autonomia locală prin punctul 33 din OUG nr. 49 din 2014. „A fost emisă cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor constituţionale privind autonomia locală, cum acestea sunt expuse în conţinutul articolului 108 –Actele guvernului, coroborate cu dispoziţiile articolului 121 –Autorităţi comunale şi orăşeneşti. Astfel, cu toate că clădirile unde au existat unităţi de învăţământ au fost scoase din patrimoniul Ministerului Educaţiei şi trecute în cel al administraţiei locale, pentru schimbarea destinaţiei acestor spaţii în cazul celor nefuncţionale – unde au fost unităţi de învăţământ care au fost închise – este obligatoriu avizul ministrului. Dincolo de faptul că această prevedere implică formalităţi şi aprobări de schimbare a destinaţiei spaţiilor total dependente de aprobarea ministrului Educaţiei, procesul în sine durează perioade extrem de lungi de timp şi frânează în mod absurd acoperirea unor necesităţi şi chiar dezvoltarea unor centre comunitare locale – spaţii pentru spitale, cultură şi administraţie. Ne referim la imobilele fostelor şcoli, cămine şcolare şi grădiniţe, clădiri care nu mai sunt folosite de mulţi ani, sunt scoase din uz şi nemodernizate, multe dintre acestea aflate în grad de paragină, degradare şi risc de a fi pierdute complet ca spaţii refolosibile… Cerem reglementarea de urgenţă a acestei situaţii în spiritul unei autonomii locale pe deplin motivate şi în măsură să rezolve fără tergiversări şi birocraţie inutilă probleme stringente ale comunităţii”, se arată în petiţie.

Comentarii

comentarii