Acasă Cultura Fundaţia Ateneul Cultural „Ştefan Goanţă” a evocat memoria scriitorului Ştefan Goanţă, la...

Fundaţia Ateneul Cultural „Ştefan Goanţă” a evocat memoria scriitorului Ştefan Goanţă, la Liebling, Timiş

DISTRIBUIȚI

Fundaţia Ateneul Cultural „Ştefan Goanţă” a organizat mai multe evenimente de cinstire a memoriei mentorului său spiritual, regretatul scriitor Ştefan Goanţă, la sfârşitul săptămânii trecute, la Liebling, judeţul Timiş. Astfel, prieteni, profesori şi elevi au evocat personalitatea celui care exact cu doi ani în urmă a participat cu proză scurtă şi cu imagini adecvate la antologia clujeană „Varză à la Cluj”. Ei s-au reunit, alături de soţia scriitorului, Irina Goanţă, la Casa lui Ştefan Goanţă, unde crucea de la căpătâiul defunctului purta inscripţia „Casă, dulce casă!”. La mormântul scriitorului a avut loc şi o slujbă de pomenire.

În octombrie 2010, a apărut la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca eseul „De ce (mereu) Mioriţa”. „Ştefan Goanţă este un reprezentant al spiritului critic românesc şi trebuie să acceptăm actualitatea operei sale, atât pe latura ei comică, cât şi pe cea tragică. Să ne gândim că societatea românească nu are nevoie de scriitori neutri, ci de spirite critice, a căror operă să ne arate aşa cum suntem, iar nu aşa cum ne-ar plăcea să fim. Ce se întâmplă cu aprecierea la adevărata valoare a operei unui scriitor care a plecat pe neaşteptate, poate, într-o lume mai bună?! Spiritul său critic să devină un impediment în recunoaşterea valorii sale? Exclus! Orice critic literar care se respectă apreciază obiectiv, fără nicio părtinire cărţile ce i se încredinţează. Adevărata critică literară, dacă există, trebuie să-şi facă datoria faţă de textul scris”, a subliniat Irina Goanţă.

Fundaţia Ateneul Cultural „Ştefan Goanţă” va continua să organizeze activităţi culturale, marcând momente remarcabile din cultura românească şi universală. Celebrarea unor personalităţi marcante ale literaturii şi artei româneşti şi universale se va realiza în cadrul Clubului Iubitorilor de Cultură.

Comentarii

comentarii