Acasă Administraţie Fundaţia „Pentru Voi” Timişoara vrea să schimbe prevederile Codului Civil despre persoanele...

Fundaţia „Pentru Voi” Timişoara vrea să schimbe prevederile Codului Civil despre persoanele cu dizabilităţi

477
DISTRIBUIȚI

laila onu cod civil

Fundaţia „Pentru Voi” Timişoara a demarat campania de advocacy pentru modificarea prevederilor noului Cod Civil referitoare la punerea sub interdicţie a persoanelor – cu referire la cele cu dizabilităţi.

Astfel, specialiştii fundaţiei, împreună cu reprezentanţii Autorităţii Tutelare din Timişoara şi Lugoj, ai DGASPC Timiş, au analizat, în cadrul unei mese rotunde, dificultăţile întâmpinate în rezolvarea acestor cazuri şi au fost făcute propuneri de modificare a legislaţiei existente.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Sunt adult: Trăiesc independent!”, proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Fundaţia „Pentru Voi” va elabora o propunere privind modificarea actualelor dispoziţii din Codul Civil referitoare la ocrotirea persoanei majore, prin punerea sa sub interdicţie judecătorească. Fundaţia cere concordanţă cu Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006. Convenţia a fost ratificată de România prin Legea nr. 221/2010, care instituie obligaţia statelor părţi de a garanta recunoaşterea capacităţii juridice a persoanelor cu dizabilităţi.

„Fundaţia Pentru Voi a mai demarat proiecte care la început păreau imposibil de realizat şi pe care a reuşit să le pună în practică. Este adevărat că a fost nevoie de multă perseverenţă, însă noi suntem nişte luptători! Vom încerca şi de această dată să modificăm unul din actele normative fundamentale şi anume Codul Civil, în aşa fel încât persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie cetăţeni cu drepturi depline ai acestei ţări şi mecanismul tutelei să îi protejeze fără a le îngrădi drepturile civile”, a declarat Laila Onu, directorul „Pentru Voi” Timişoara.

Comentarii

comentarii