Acasă Actualitate Gabriela Firea, deranjată de numărul clădirilor deţinute de romi în Timişoara

Gabriela Firea, deranjată de numărul clădirilor deţinute de romi în Timişoara

DISTRIBUIȚI

6 decembrie gabriela fireaRăspunsul Primăriei Timişoara

Gabriela Firea, fostă prezentatoare TV, în prezent senator PSD de Ilfov, a făcut o interpelare către Ministerul de Interne, prin care solicita explicaţii cu privire la expansiunea imobiliară neobişnuită a romilor în Timişoara.

Conform viceprimarului Traian Stoia, Primăria Timişoara a trebuit să formuleze un răspuns. Tot edilul a fost cel care a prezentat public o parte din răspunsul trimis către senatorul PSD.

Ca spaţiu multicultural şi multietnic, Timişoara a fost de-a lungul timpului un model de convieţuire armonioasă între numeroasele grupuri etnice care îl compun. Aceste grupuri etnice proveneau din toată Europa: germani, unguri, sârbi, croaţi, evrei, ucrainieni şi romi. Aceştia s-au adăugat românilor băştinaşi şi împreună au trăit şi muncit în pace. Banatul gestionat de ei a devenit o provincie bogată din fostul Imperiu Habsburgic. După evenimentele din ’89, a apărut fenomenul de liberă circulaţie. Familiile mari de romi – Cârpaci, Stancu, Covaci, Novacovici, Gabor – se întorc din Occident cu bani mulţi şi, folosind slăbiciunile sistemului, pun mâna pe zona istorică a oraşului. Beneficiind de o consiliere remarcabilă – avocaţi, notari, funcţionari publici etc. – şi folosind câteva moduri de operare care nu dau greş, au reuşit în majoritatea afacerilor în care s-au implicat să aibă succes şi să aducă oraşul în situaţia de astăzi. Combinând intimidarea cu ofertele generoase de bani pentru prima achiziţie – de exemplu, o cameră la subsol la preţul unui apartament în zona centrală – ajungeau ulterior la ceilalţi locatari şi îi determinau să vândă spaţiile pe care le deţineau, la preţuri modice. Covârşitoarea majoritate a proprietăţilor aflate în posesia romilor s-au obţinut de la foştii proprietari şi urmaşii acestora, în urma retrocedărilor în baza legilor 10/2001, 112/1995 sau 79/1997. Din punctul de vedere al plăţii impozitelor şi taxelor, populaţia romă proprietară de imobile plăteşte cam în proporţia în care plăteşte şi restul populaţiei oraşului”, se arată în răspunsul care a fost trimis Gabrielei Firea, pe ruta Prefectura Timiş – Ministerul de Interne.

Comentarii

comentarii