Acasă Actualitate Garda de Mediu Timiş a desfiinţat „cimitirul” clandestin de maşini din Calea...

Garda de Mediu Timiş a desfiinţat „cimitirul” clandestin de maşini din Calea Şagului

DISTRIBUIȚI

În urma articolului „Poluare cu substanţe periculoase în Calea Şagului Timişoara”, publicat de către cotidianul „ZIUA de Vest”, în 24 august, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara a sesizat Garda de Mediu Timiş, inspectorii au intervenit, iar marţi, 6 septembrie, „cimitirul” de maşini a dispărut.

Maşinile abandonate – un pericol grav

Alina Căluşeru, din cadrul Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş, a declarat că trei maşini aparţineau Liceului Logos, iar una era a unui locatar din zonă. „Le-am dat termen 12 septembrie pentru a ridica maşinile, fiindcă nu aveau ce căuta acolo, pe spaţiul verde, dar oamenii au reacţionat mult mai repede şi şi-au ridicat vehiculele”, a precizat Căluşeru.

De mai multe luni, în Calea Şagului din Timişoara, chiar în faţa Liceului Logos, între blocurile de locuinţe, avea loc o poluare gravă a mediului din cauza unui „cimitir” de maşini uzate. Pe lângă faptul că substanţele extrem de periculoase de la motoarele maşinilor se puteau scurge şi otrăvi terenul şi plantele, îndeosebi când plouă, acestea ameninţau şi sănătatea sutelor de elevi care învaţă la liceu şi fac sport în curtea şcolii.

Conform Poliţiei Locale Timişoara, amenzile în cazul maşinilor abandonate pe domeniul public pot ajunge până la 2.000 de lei. Din păcate, maşinile reprezentau şi o ameninţare extrem de gravă pentru apa freatică şi pentru mediul înconjurător. Substanţele periculoase puteau pătrunde în pământ şi apoi, foarte uşor, puteau să ajungă în apa din fântâni.

Ce spune legea?

Legea 421 din iunie 2007 arată că maşina abandonată este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, de cel puţin un an, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii că renunţă la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului. Vehiculul fără stăpân înseamnă vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut. Legea 421 mai prevede că după expirarea unui termen de 10 zile de la data somaţiei adresate proprietarului sau deţinătorului legal, vehiculul trece de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei raza teritorială se află şi va fi predat unei unităţi de colectare şi valorificare a deşeurilor.

Comentarii

comentarii