Acasă Economic „Generaţia Facebook”: centrele comerciale trec într-o nouă etapă de dezvoltare

„Generaţia Facebook”: centrele comerciale trec într-o nouă etapă de dezvoltare

DISTRIBUIȚI

 “Retailul este oarecum la limita de a ţine pasul cu era digitalizării şi a comunităţilor online. Unele companii din zonă comercială privesc internetul ca fiind un <<duşman>> al comerţului clasic, ceea ce cred că este atât neproductiv, cât şi destul de conservator… Adevărul este că o lume a iPad-urilor, smartphone-urilor şi “like”-urilor oferă practic nenumărate posibilităţi de a comunica şi a atrage consumatorii în magazine şi centrele comerciale”, a arătat Graham Kilbane, COO Argo Real Estate Opportunities Fund (AREOF), unul dintre cei mai mari proprietari de parcuri de retail și centre comerciale din România. 

“Retailerii, mall-urile şi parcurile comerciale trebuie să fie inovatoare şi să creeze experinţe unice, care să determine mediul online şi comerţul tradiţional să se promoveze şi să se stimuleze reciproc, dezvoltând adevărate punţi între lumea virtuală şi cea a comerţului în spaţiul real; cei care nu vor reuşi acest lucru vor pierde chiriaşi şi vor înregistra scăderi semnificative ale cotelor de piaţă”, a precizat Graham Kilbane.

Târgul internaţional de retail real estate MAPIC (Marche Professionelle Imobiliere Comerciale), cel mai important eveniment de profil la nivel global, care a avut loc între 14- 16 noiembrie la Cannes, a abordat în ediţia sa din acest an teme legate de influenţele erei internetului, smartphone-urilor şi tabletelor asupra sectorului de retail. La MAPIC au fost prezenţi 2.300 de retaileri, 840 de investitori, peste 3.000 de dezvoltatori, brokeri imobiliari şi consultanţi, autorităţi locale din diferite ţări etc. Argo Real Estate Opportunities Fund (AREOF) a fost una dintre puţinele companii cu prezenţa în România care a participat la MAPIC în calitate de expozant. „În cadrul seminariilor au fost prezentate aplicaţii inovative de marketing digital pentru smartphone-uri şi realitatea augmentată, cu un impact direct asupra zonei de retail, pe care dorim să le încorporăm în planul de marketing din 2013 pentru centrele noastre comerciale”, a arătat Graham Kilbane. În România, Argo Real Estate Opportunities Fund deţine patru parcuri de retail – Shopping City Sibiu, Shopping City Suceava, Era Shopping Park Oradea şi Era Shopping Park Iaşi- cumulând o suprafaţă totală închiriabilă de 271.000 mp. 
International Telecommunication Union (ITU) a anunţat că numărul abonaţilor de telefonie mobilă la nivel mondial a depăşit şase miliarde la sfârşitul lui 2011. România nu face excepţie de la tendinţele mondiale. Conform Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, numărul conexiunilor la internet ajunsese la 10,8 milioane la sfârşitul lui 2011, iar numărul utilizatorilor de telefonie mobilă (cartele SIM active) se ridica la 23,4 milioane. De asemenea, firma de cercetare de piaţă Gfk a anunţat că piaţa de telefoane mobile şi smartphone-uri a înregistrat o creştere semnificativă în al treilea trimestru din acest an, de 12,3%, comparativ cu perioada similară din 2011; dintre utilizatorii de smartphone-uri, 41% caută informaţii pe Internet atunci când se află la cumpărături, despre produsele pe care intenţionează să le achiziţioneze, iar 32% identifică un loc de distracţie în oraş cu ajutorul smartphone-ului. În plus, avem peste 5 milioane de utilizatori pe Facebook (cu o creştere exponenţială), la care se adăugă cei care folosesc alte reţele sociale personale sau profesionale, precum Linkedin.
 „România a avut din start un dezavantaj – incorect din punct de vedere istoric – în ceea ce priveşte accesul populaţiei la tehnologie şi posibilităţile financiare aferente, însă românii recuperează rapid şi au abilităţi IT la <<nivel naţional>>. Această caracteristică accelerează necesitatea că firmele ce activează pe piaţa de retail pur sau de retail real estate să se adapteze la noua realitate digitală. Câştigătorii deceniului viitor sunt cei care vor reuşi chiar mai mult, şi anume vor avea abilitatea de a anticipa dorinţele „generaţiei Facebook” în ceea ce priveşte experienţele mixte virtual-reale de shopping şi entertainement. Iar tableta şi smartphone-ul vor da un sens nou noţiunii de e-commerce”, a precizat Graham Kilbane.
Centrele comerciale din România au parcurs deja două etape majore: prima a fost cea de apariţie şi extindere principală a retailului modern, de la sfârşitul anilor `90 până în 2008- 2009. Cea de-a doua etapă importantă, care a durat până în prezent, a adus distracţia şi evenimentele în prim planul experienţelor de shopping: ca şi comportament al consumatorului, în general publicul român <<se plictiseşte>> repede de un produs sau serviciu, iar furnizorii trebuie să fie mereu creativi; astfel, după ce mirajul iniţial al mall-urilor şi parcurilor comerciale cu o ofertă bogată a dispărut, retailerii au fost nevoiţi să inoveze, organizând târguri, expoziţii, concerte, concursuri etc.
„Trecem în cea de-a treia etapă a dezvoltării retailului din România, în care consumatorii au mai multe posibilităţi de a achiziţiona diferite branduri: extinderea retailerilor continuă, iar unicitatea unui produs nu mai este criteriul de bază, aşa încât se va pune problema de a deveni magazinul sau centrul comercial preferat datorită experienţelor mixte pe care le oferă în această era digitalizată. Marketingul în domeniu se va transforma dintr-o funcţiune esenţială într-una vitală”, a arătat Graham Kilbane.

Comentarii

comentarii