Acasă Politica Generaţia Schengen

Generaţia Schengen

DISTRIBUIȚI

marius popovici„Tinerii, în special, nu mai cunosc momentele de emoţie, uneori chiar teama când grănicerii fioroşi şi neprietenoşi încasau taxe vamale pentru mărfuri duse dintr-o ţară în alta a Europei, nemaivorbind de cozile de ore întregi în perioada concediilor şi a sărbătorilor”, spune Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD

Dacă aruncăm o privire asupra istoriei Europei, la început de secol XX, vom vedea că până în 1914, cetăţenii europeni au trecut prin orice ţară de pe bătrânul continent fără probleme şi paşaport. Au urmat dezastrele celor două războaie mondiale, iar prin cuceriri şi pierderi de teritorii şi prin construcţia Zidului Berlinului – 1961, Europa a devenit un continent al controalelor de graniţă. Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD, a circulat mult în Eruopa şi a trecut multe graniţe. A ţinut strânse relaţiile Timişului cu Germania şi Austria, când a fost vice la CJ Timiş, dar şi acum face acelaşi lucru. „Chiar acum 50 de ani, nici cel mai optimist european nu ar fi crezut că la începutul secolului XXI, cetăţenii UE vor circula fără a mai prezenta actul de identitate la trecerea frontierei, acestea, practic, nemaiexistând decât pe hărţi, în cele mai multe cazuri doar un mic panou de indicare a ţării în care intri, dar şi unele vechi pavilioane de grăniceri, care au în prezent cele mai diverse utilizări, de la chioşcuri de flori, restaurante, cafenele, muzee şi altele. Tinerii, în special, nu mai cunosc momentele de emoţie, uneori chiar teama când grănicerii fioroşi şi neprietenoşi încasau taxe vamale pentru mărfuri duse dintr-o ţară în alta a Europei, nemaivorbind de cozile de ore întregi, în perioada concediilor şi a sărbătorilor, când aşteptatul cu orele era la ordinea zilei, extrem de supărător şi chiar umilitor”, spune Marius Popovici.

„Nu ne lasă, momentan, în Schengen din cauza graniţelor prea bine păzite”

Acum, la trecerea unei frontiere de stat, cu excepţia operatorului de telefonie mobilă, care anunţă că ai schimbat reţeaua ţării, nu mai ai oprelişti şi nici nu îţi dai seama, de multe ori, că ai trecut în altă ţară. „Cu atât mai mult trebuie apreciat efortul decidenţilor politci la nivelul UE, dar şi al celor 28 de state componente, care au renunţat la graniţe, care, de fapt, au fost un obstacol artificial, umilitor uneori. Am declarat, în iulie 2011, cum că nu ne lasă, momentan, în Schengen din cauza graniţelor prea bine păzite, prin rămânerea României şi Bulgariei în afara Spaţiului Schengen – aceste două ţări constituie graniţe eficient controlate”, spune Popovici. Ambasadorul Franţei la Bucureşti a declarat, în martie 2013: „România şi Bulgaria sunt două ţări importante din punct de vedere geografic al emigraţiei, sunteţi la capătul Europei şi sunteţi poarta către ţări care ar putea reprezenta o îngrijorare a Europei de mâine pentru fenomenul de emigraţie”.

Comentarii

comentarii