Acasă Actualitate Gripa nouă închide Şcoala nr. 7 Timişoara

Gripa nouă închide Şcoala nr. 7 Timişoara

DISTRIBUIȚI

Gripa porcină a mai închis şcoli în Bucureşti, Dolj şi Suceava

“Începând de marţi, 3 noiembrie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a trimis adrese oficiale către Şcoala Generală nr. 7 din Timişoara, Inspectoratul Şcolar General Timiş şi Primăria Timişoara, prin care se cere suspendarea cursurilor şi închiderea Şcolii nr. 7, pe o perioadă de şapte zile, de marţi, 3 noiembrie”, a precizat Dana Şpac, purtătorul de cuvânt al DSP Timiş. Motivul închiderii unităţii de învăţământ este confirmarea, de către Institutul Cantacuzino din Bucureşti, a patru cazuri de îmbolnăvire cu gripa nouă. Cele patru cazuri sânt contacţi ai cadrului didactic venit din Anglia, confirmat cu gripa nouă. Şcoala nr. 7 are obligaţia de a face dezinfecţia, conform măsurilor stabilite de către Ministerul Sănătăţii şi de a asigura pe parcurs materialele necesare pentru curăţenie şi dezinfecţie.

A pătruns în colectivităţi

Tot marţi, 3 noiembrie, au fost trimise adrese şi către toate unităţile sanitare din Timiş, pentru a se lua măsura restricţionării acccesului persoanelor din afara spitalelor şi pentru a se organiza, în unităţile de primire urgenţe, circuite separate pentru pacienţii care prezintă afecţiuni ale căilor respiratorii acute superioare şi prezintă simptomatologie virală. Aceste reglementări fac parte din măsurile suplimentare decise de către Comitetul de coordonare pentru gripă, din cadrul Ministerului Sănătăţii. Medicii epidemiologi menţin recomandările de a se evita, pe cât posibil, zonele aglomerate, intensificarea igienei zilnice, spălatul des pe mâini, evitarea contactului cu persoane bolnave şi anunţarea de urgenţă a medicului de familie, în cazul în care sunt simptome de răceală, cu febră, tuse şi secreţii nazale apoase. Amintim că gripa porcină a mai închis şcoli în Bucureşti, Dolj şi Suceava. În plus, au mai fost suspendate cursurile în trei clase din trei şcoli diferite în Iaşi şi ale unei clase dintr-o şcoală din Bacău. Timişorenii trebuie să ştie că în farmacii există trei tipuri de vaccinuri contra gripei sezoniere (clasice) –Fluarix (aproximativ 36 lei), Vaxigrip (32 lei) şi Influvac (29 lei). Acestea sunt bune, dar nu contra gripei aşa-zis porcine. Prin urmare, în acest moment nu există niciun medicament care să ne protejeze contra noii gripe, decât spălarea pe mâini, purtarea de măşti, evitarea aglomeraţiilor şi a contactului cu eventualii infectaţi. Ana Miclea Peleneagră, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş, a declarat că farmaciile din Timiş şi Timişoara deţin măşti de protecţie la preţuri foarte mici, câteva zeci de bani bucata, şi dezinfectanţi. De asemenea, vaccinurile sunt cumpărate, în această perioadă, destul de bine de către cetăţeni. Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis că creşterea numărului mare de cazuri confirmate în această perioadă este cauzată de pătrunderea şi răspândirea virusului AH1N1 pandemic în colectivităţile de copii şi tineri.

50.000 doze de vaccin pentru studenţi

Comitetul de coordonare pentru gripă a decis că, începând de luni, 2 noiembrie, toate unităţile spitaliceşti intră în carantină, ceea ce înseamnă că vor fi limitate vizitele la bolnavi şi va fi restricţionat numărul aparţinătorilor care vor avea acces în spital; în Unităţile de Primiri Urgenţe vor fi organizate fluxuri separate pentru triajul bolnavilor cu gripă, iar MS va elabora un ordin de ministru, prin care toţi medicii de familie vor fi mobilizaţi la acţiunea de vaccinare cu virusul pandemic. De asemenea, începând din această săptămână, vor fi distribuite medicamente antivirale şi către spitalele de boli infecţioase judeţene, pentru acţionarea în caz de urgenţă, iar din bugetul MS va fi repartizată, în următoarea săptămână, suma de 27.000.000 lei către spitalele din zonele afectate şi direcţiile de sănătate publică, pentru achiziţionarea materialelor de protecţie (măşti), dezinfectanţi, benzină pentru transportul probelor etc. România are un stoc suficient pentru situaţia actuală, de aproximativ 400.000 de doze de medicamente antivirale, pentru tratament de specialitate. Mai sunt în procedură de achiziţie încă 1.375.000 de doze.  Reţeaua de supraveghere şi control este în continuare în alertă maximă, pentru depistarea noilor cazuri, iar spitalele de boli infecţioase sunt pregătite în cazul unui aflux de pacienţi. Vaccinarea antigripală cu vaccinul pandemic va începe la sfârşitul lunii noiembrie.  Campania de vaccinare va fi realizată cu vaccinul ANTIGRIP, realizat de către Institutul Cantacuzino. “Precizăm că vaccinul pandemic va fi utilizat doar de către specialiştii implicaţi în campania de vaccinare gratutită a MS şi nu va fi disponibil în farmacii”, susţine MS. Mai mult, câte 50.000 de doze vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Braşov, pentru începerea vaccinării.
 

Comentarii

comentarii