Acasă Actualitate Gunoiul din Timișoara va fi caz de forță majoră

Gunoiul din Timișoara va fi caz de forță majoră

DISTRIBUIȚI

În aceste zile, una dintre cele mai sensibile probleme a timişorenilor este îngrijorarea că din data de 5 august îi vor inunda gunoaiele pe care nu mai are cine să le ridice. Asta, pentru că RETIM nu mai vrea să participe la licitaţia organizată de primărie şi să presteze acest serviciu.

Edilul Nicolae Robu a promis marţi 24.07, în conferinţa de presă, că nu se pune problema neridicării gunoiului din pubele cetățenilor, ci doar despre faptul că RETIM nu va mai goli coșurile stradale, nu va mai mătura străzile şi nu va mai spăla carosabilul.

Primarul a readus în discuţie faptul că licitaţia organizată recent pentru partea de curăţenie stradală a avut ca plafon suma de 98,88 milioane de lei, dar firma din Oradea, singura care s-a prezentat la licitaţie, a cerut 217,4 milioane de lei, ambele fără TVA.

“Din păcate licitaţia a eşuat, nu s-a prezentat decât un ofertant şi a venit într-o formulă prin care ne-a încurcat. A venit cu o ofertă care dinadins a fost făcută ca să fie respinsă. Era evident că în momentul în care depăşeşti preţul plafon, oferta este respinsă. (…). Primăria a oferit 98.886.498 lei pentru contractul pe patru ani, în timp ce firma a venit cu un preţ aberant (…) de 217.381.025 lei”, a spus primarul, care nu-şi explică de ce s-a venit cu un astfel de preţ, care era clar că va fi respins.

Robu îi calmează pe timişoreni transmiţându-le că întrucât este un caz de forţă majoră, legea permite o procedură care va urma: să se facă o contractare de operator de salubritate.

“Este un domeniu unde nu te poţi juca, avem şi de la DSP o adresă în care se spune că este un caz de forţă majoră, pentru că nu poţi lăsa un oraş fără servicii de curăţenie. Nu este vorba despre ridicarea gunoiului menajer, această licitaţie este încheiată, există operator, tot RETIM, dar aici vorbim despre servicii de curăţenie pe străzi”, a explicat edilul.

Cei de la RETIM au anunţat că nu se vor prezenta la această licitaţie, decidenţi fiind cei din stafful companiei germane.

Nicolae Robu a devenit iritat când a fost întrebat de presă despre faptul că s-a permis acţionarului german al RETIM să facă anumite schimbări fără ă înainteze un proiect de hotărâre de consiliu local, care ar fi fost în concordanţă cu statutul societăţii. Edilul a dat un răspuns pe ocolite: “Partenerul german a lucrat ‘în familie’. Nu ştiu, nu am eu amestec în astfel de lucruri, nu am niciun rol decizional într-o astfel de speţă, nu ştiu dacă este o coincidenţă sau nu, s-a produs şi o schimbare de echipă managerială. (…). Eu am reacţionat public împotriva acelei noi conduceri RETIM (locale, n.r.). Acum se colaborează bine, dar au prerogative limitate. O sa vedem ce facem pe viitor şi din postura de acţionar la această societate, pentru că nu mi-a convenit nicio clipă să fim acţionari şi să nu avem niciun cuvânt în decizie, pentru că am făcut ce au vrut ceilalţi. Nici măcar de complezenţă nu ne-au abordat să vadă ce părere avem”, a detaliat Robu.

Rugat să revină la întrebare, primarul a închis subiectul: “Nu ştiu, nu eu stabilesc şi nu mă mai deturnaţi de la ce avem de discutat. Nu sunteţi aici procurorul cu inculpatul nu ştiu care. Ca să folosesc o formulă consacrată: alta întrebare”, a conchis Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii