Acasă Actualitate Haideţi să scăpăm ţara de gunoaie!

Haideţi să scăpăm ţara de gunoaie!

DISTRIBUIȚI

Let’s do it, Romania!
În 25 septembrie, puteţi fi unul dintre voluntarii care vor face curăţenie generală în România

Din 25 septembrie, România poate fi mai curată. Asta pentru că, prelunând o idee de succes din Estonia, unde în 2008, toată ţara a fost salubrizată într-o singură zi, un grup de voluntari entuziaşti (care creşte de la zi la zi) îşi propune să adune gunoaiele de pe întreg cuprinsul României. Demersul a atras deja susţinerea autorităţilor locale, a unor societăţi private, a mai multor ONG-uri şi a cluburilor Rotaract.

După ce s-a realizat deja o cartare a mormanelor de gunoi de pe traseele judeţene, în 25 septembrie va fi momentul pentru curăţenia generală. Cartarea a acoperit 65% din judeţul Timiş, identificându-se 509 de mormane de gunoaie pe drumurile judeţene, deci aproximativ 10.219 metri cubi de deşeuri, din care aproape jumătate este moloz şi 1.567 metri cubi deşeuri din plastic. Orice român căruia îi pasă de curăţenia din ţara sa poate contribui voluntar. Doritorii se pot înscrie pe www.letsdoitromania.ro sau la standul din Iulius Mall Timişoara. În plus, o caravană va porni, în zilele următoare, prin comunele judeţului Timiş, pentru a recruta şi mai mulţi voluntari. Speranţa este că în judeţul Timiş se vor mobiliza 2.500-3.000 de voluntari. „Pentru că ne pasă în ce lume trăim, ne implicăm! Comunitatea nu înseamnă ceilalţi!”, invită la mobilizare generală echipa „Let’s do it, Romania!”. „Timişoara, ca şi public, cred că este pregătită pentru o asemenea campanie, pentru că aici se mai desfăşoară o campanie de conştientizare a populaţiei privind salubrizarea – „Nu tepune cu timişorenii!”. Sper ca voluntarii să fie în număr cât mai mare, astfel ca ajutorul să fie deplin”, a declarat viceprimarul Timişoarei, Sorin Grindeanu.
Paşi simpli, rezultate maxime
Campania se desfăşoară la nivel naţional şi este condusă  de la Bucureşti, în fiecare judeţ existând o echipă de coordonatori. Paşii campaniei sunt foarte simpli şi pot avea rezultate extraordinare. Primul pas a fost cartarea gunoaielor de pe drumurile judeţene, când mormanele de deşeuri din judeţul Timiş au fost fotografiate şi li s-au stabilit coordonatele cu ajutorul GPS, s-a făcut un necesar de saci şi oameni pentru a le încărca şi au fost urcate pe site. La cartare au contribuit şi angajaţii Direcţiei Silvice şi cei de la „Ape”, raportând movilele de gunoaie din păduri şi de pe cursurile de apă. În 25 septembrie, toţi voluntarii, împărţiţi pe echipe, vor ieşi pe teren şi vor aduna gunoaiele de pe traseele pe care au fost repartizaţi. În scenă intră apoi autorităţile locale. Coordonate de Consiliul Judeţean Timiş, atât primăriile, cât şi operatorii de salubritate vor ridica sacii de gunoi şi-i vor transporta şi depozita, sub supravegherea Gărzii de Mediu. În paralel, tot în 25 septembrie, cluburile Rotary din Timişoara vor ieşi în marile intersecţii din oraşul de pe Bega, unde, în cadrul campaniei „Nu te pune cu timişorenii!”, îi vor invita pe şoferi să golească scrumierele maşinilor în containerele oferite, nu pe jos. 
„Degeaba adunăm în 25 septembrie, dacă din 26 nu vom fi vigilenţi”
„Let’s do it, Romania!” nu se încheie în 25 septembrie, ci de a doua zi continuă cu o campanie care încearcă să-i determine pe români să nu umple, din nou, ţara de gunoaie. „Noi am adunat, tu nu arunca!” este campania care din 26 septembrie se va derula în şcolile şi universităţile din România. „Campania va reuşi dacă reuşim să adunăm mormanele de gunoi, dar mai ales dacă populaţia care nu participă fizic află că, începând din 25 septembrie, trăiesc într-un judeţ curat. Ca să-l păstreze trebuie să ştie că s-a făcut curăţenie generală”, spun coordonatorii campaniei. „Vreau să apăs pe un buton şi să aprind un bec. Dacă de a doua zi după curăţenia generală voluntarii nu vor lua atitudine, atrăgându-le atenţia, cu zâmbetul pe buze, celor care aruncă deşeuri pe jos, atunci gunoaiele vor veni la loc. Degeaba adunăm în 25 septembrie, dacă din 26 nu vom fi vigilenţi”, le-a transmis coordonatorilor campaniei Lia Lucia Epure, iniţiatoarea campaniei „Nu te pune cu timişorenii!”.

 

Comentarii

comentarii