Acasă Actualitate Harta Banatului tipărită la Viena, în 1776, a ajuns la Timișoara. Un...

Harta Banatului tipărită la Viena, în 1776, a ajuns la Timișoara. Un istoric a atestat autenticitatea hărții

DISTRIBUIȚI

La sfârșitul lunii ianuarie, Asociația Druckeria a achiziționat o bucată de patrimoniu bănățean: o hartă a Banatului realizată de Francesco Griselini și tipărită la Viena, în 1776. Cu o mobilizare exemplară din partea comunității s-a reușit ca în mai puțin de 24 ore de la lansarea anunțului de strângere de fonduri să fie achiziționată harta. Harta, cu toate taxele aferente, a costat 2.200 de euro. Iar după aproape trei săptămâni a și fost adusă la Timișoara.

“Am avut deja o primă întâlnire cu un istoric, specializat în hărți vechi, care a atestat autenticitatea hărții și a confirmat că e un obiect de patrimoniu valoros. În perioada următoare vom avea întâlniri cu reprezentanții Muzeului Național al Banatului pentru a găsi forme prin care harta poate fi conservată și expusă în cele mai bune condiții, astfel încât să fie un bun al comunității, așa cum ne-am gândit de la început”, au anunțat cei de la Druckeria

Harta este extrem de rară. OCLC (Online Community Library Center) identifică patru exemplare existente în lume: unul la Harvard și câte unul la bibliotecile universitare de stat din Munchen, Darmstadt și Firenze.

Harta are o particularitate: poartă singura stemă a Banatului istoric, realizată de Augustin Cipps.

Griselini a petrecut doi ani și jumătate în Timișoara și a scris una dintre cele mai importante monografii ale Banatului, înainte să se mute la Viena, în 1777.

Comentarii

comentarii