Acasă Actualitate Herta Müller, turnătorul și ”patronul”. USR, în neștiință.

Herta Müller, turnătorul și ”patronul”. USR, în neștiință.

DISTRIBUIȚI

Propunerea ”ghinionistă” pe care USR Timiș, prin vocea lui Cristian Moș, vicepreședintele CJT a făcut-o, prin numirea ca expert la Muzeul Satului Bănățean a lui Walther Konschitzky, specialist în etnografie, are ca orice demers, ”o mamă și un tată”, chiar dacă în Congresul American se dorește eliminarea sintagmei. Cristian Moș este, cel mai probabil, o persoană de bună credință, dar din păcate, nu cunoaște istoria locului. Nu este o vină, este o circumstanță. Dorind să aflăm cine a propus această persoană, un colaborator al Securității lui Ceaușescu, devoalat de Herta Müller, timișoreanca câștigătoare a premiului Nobel pentru literatură, am obținut chiar din partea domnului Cristian Moș detaliile, date unui coleg: ”Propunerea a venit în cadrul unui grup de lucru, format din persoane din mediul academic și cultural al Timișoarei. Nu din partea unei singure persoane…”

Așa arată tabloul ”părinților spirituali” ai ”domnului turnător”, despre care cei din grupul de lucru, fie cadre didactice, fie reprezentanți ai mediului cultural timișorean, l-au realizat. Specialiștii care nu au citit cărțile Hertei Müller nu au știut. Alții, mai naivi, lăsați pe mâinile specialiștilor, acum, o pățesc din greu. Ce ar fi de înțeles? Fie că propunerea a venit din partea unor foști securiști, și atunci e de înțeles, se susțin între ei până la capătul drumului, fie a fost încă un ”sfat” înțelept, ca și altele, dat unor membri USR, pe care îi păcălesc, aceștia nefiind din preajmă, adică nu cunosc date, informații despre istoria locală cu oamenii săi faini sau cu bestiile din decor.

Oricum ar fi, tabloul crizelor de imagine nu arată prea bine. Numiri fără verificarea autenticității profilului candidatului, promovarea unor figuri compromise, un lung șir de împiedicări pe drumul ce ar părea drept. Ce să fie? Aflăm!

Comentarii

comentarii