Acasă Actualitate Hoţii de buzunare continuă să fie un pericol în Timişoara: Au dat...

Hoţii de buzunare continuă să fie un pericol în Timişoara: Au dat lovitura în tramvaiul 1

DISTRIBUIȚI

hotii de buzunare au  dat lovitura -timisoara centru tramvaiiiiiDSCF9404Cu toate efoturile poliţiştilor de a stârpi hoţii de buzunare din tramvaiele, autobuzele şi troleibuzele RATT, se pare că este foarte greu. Miercuri 15 octombrie, pe la ora 12, tâlharii au dat iarăşi lovitura în tramvaiul 1, pe ruta Sinaia – Catedrală –Piaţa 700.

 

„Oamenii sunt jefuiţi la drumul mare!”

Ne-a sunat la redacţie o doamnă, medic la Odobescu, şi ne-a relatat că un grup format din trei persoane, o femeie în vârstă de aproximativ 35 de ani şi doi tineri în jur de 20 de ani au făcut ce au vrut în tramvai. „I-am văzut cu ochii mei şi i-am şi fotografiat. Oamenii sunt jefuiţi, e jaf la drumul mare şi nimeni nu face nimic. Aşa ceva nu se poate. Era o femeie cu doi tineri. Umblau în poşete, în buzunarele călătorilor. E îngrozitor. Erau călători, oameni în vârstă, sărmani, bolnavi şi neputincioşi şi au fost jefuiţi. Am sunat la poliţie, am şi poze cu hoţii”, s-a plâns femeia, supărată că nimeni nu ia atitudine. Pe de altă parte, Poliţia Locală Timişoara susţine că are un departament specializat care se ocupă cu stârpirea hoţilor din mijloacele de transport. Daniela Seracin, PR Poliţia Locală, a spus că, de la începutul lunii septembrie, în cadrul Direcției Poliția Locală Timișoara funcționează Biroul Poliție Transport Urban, care are drept atribuții prevenirea faptelor din categoria furturilor, precum și aspectele prevăzute  în HCL 371/2007 actualizată referitoare la prevenirea degradării mijloacelor de transport, consumul de alcool, semințe și alte produse care creează disconfort, depistarea persoanelor care apelează la mila publică, provoacă scandaluri, transportă obiecte care deranjează călătorii etc. În ceea ce privește prevenția furturilor, încă de la înființare, la sediul Poliției Locale a avut loc o întâlnire pe această temă cu reprezentanții Poliției Municipiului Timișoara – Biroul Investigații Criminale, Compartimentul Furturi din buzunare și cei ai Regiei Autonome de Transport Timișoara, pentru a pune bazele colaborării cât mai strânse în vederea prevenirii fapte antisociale și de creștere a siguranței cetățenilor care circulă pe mijloacele de transport în comun din Timișoara.

Poliţia Locală colaborează cu Poliţia Timiş

„De altfel, problema furturilor din buzunare este gestionată de Poliția Națională prin compartimente de specialişti în acest sens. Noi ne-am înființat în special pentru celelalte situații de disconfort prevăzute de HCL 371/2007, dar și pentru ca, prin prezența uniformei, să putem contribui la rândul nostru la scăderea infracționalității de acest gen”, explică Seracin. În cadrul acțiunilor organizate, polițiștii locali au aplicat sancțiuni contravenționale, conform HCL 371/2007 modificată și conform Legii 61/1991 republicată, cele mai multe pentru abandonarea de deșeuri, resturi alimentare și nealimentare, chiștoace de țigări atât în mijloacele de transport cât și în stațiile acestora, dar și pentru consum de alcool și apelarea la mila publică, acționând zilnic pentru depistarea persoanelor care provoacă scandal, fac mizerie, deteriorează sau distrug mijloacele de transport. În ceea ce privește furturile din buzunare și bagaje,  încă din discuțiile purtate cu polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Timișoara – Biroul Investigații Criminale, Compatimentul Furturi din buzunare, s-a subliniat și necesitatea implicării cetățenilor în prinderea suspecților, de cele mai multe ori victimele renunțând la a depune plângere împotriva celor care i-au păgubit și în acest fel fiind foarte greu de probat faptele comise. Poliția Locală Timișoara a făcut la rândul său apel la cetățeni ca, în cazul în care constată aspecte de disconfort ori alte nereguli privind ordinea și siguranța publică, să apeleze la polițiștii locali prezenți sau în cazuri de urgență să sesizeze toate aceste aspecte la telefon 0256.968 pentru a se putea interveni în timp util. „Un aspect pozitiv înregistrat la nivelul municipiului Timișoara este acela că, potrivit ultimelor date, numărul de fapte de natură penală din categoria furturilor din buzunare sau bagaje pe mijloacele de transport în comun din oraș a scăzut cu zece procente față de aceeași perioadă a anului trecut”, a mai spus Seracin.

Poliţia Timiş e pe urma hoţilor din buzunare

Reprezentanţii RATT susţin că există o colaborare foarte strânsă între RATT şi Poliţia Locală în depistarea şi prinderea hoţilor din mijloacele de transport. „Controlorii RATT când prind un hoţ cheamă imediat poliţiştii”, spune Cosmin Bradu, din cadrul RATT. Poliţia Timiş a transmis că problematica hoţilor din mijloacele de transport în comun este tratată cu mare seriozitate. Poliţiştii circulă în fiecare zi prin „trolee”, autobuze şi tramvaie. Au fost prinşi hoţi asupra faptului şi au fost arestaţi. „Înainte de toate, cetăţenii trebuie să fie vigilenţi atunci când circulă pe mijloacele de trasport, poşeta să nu stea în spate, ci în partea din faţă, întotdeauna sub supraveghere, la fel şi portmoneul sau telefonul mobil, să stea în buzunarele din faţă. Să nu fie puse la vedere bunurile –banii, bijuteriile sau telefoanele mobile. Când sunt depistaţi hoţii, cetăţenii pot sesiza poliţia la tel: 112”, a transmis Ionuţ Bocancea, PR Poliţia Timiş.

Comentarii

comentarii