Acasă Actualitate Hramul Mănăstirii Săraca Timiș

Hramul Mănăstirii Săraca Timiș

DISTRIBUIȚI

Mănăstirea Săraca din județul Timiș este așezată în localitatea Șemlacul Mic, comuna Gătaia, la o distanță de 67 de kilometri sud de Timișoara și şi-a sărbătorit hramul istoric, cu prilejul praznicului Schimbării la Față a Domnului, în 6 august.

La Sfânta slujbă au luat parte numeroși credincioși din localitățile învecinate, precum și pelerini de la parohiile timișene. La final, s-a binecuvântat roadelele de struguri, precum şi o slujbă de pomenire pentru monahii și frații trecuţi la Domnul, ce au vieţuit în această sfântă mănăstire.

Odorul cel mai de preț al mănăstirii îl reprezintă biserica veche cu hramul “Schimbarea la Față”, care datează de la jumătatea secolului al XV-lea, fiind ridicată pe locul unui lăcaș mai vechi. Aceasta a fost rezidită din piatră și cărămidă în 1443 de către călugărul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfântul Nicodim (de la Tismana), și apoi renovată în 1730, de către Giuriciko Lazarevici și fiii săi, Nicolae și Chiriac. Lăcașul de cult este în formă de cruce greacă cu brațele libere; absida altarului este semicirculară și naosul acoperit cu o turlă octogonală. La exterior, biserica este lipsită de orice decorație, având forme masive și o volumetrie foarte sobră. Pridvorul actual a fost adăugat în secolul al XIX-lea. Pictura bisericii datează din 1730 și este realizată de zugravii Andrei, fiul său Andrei, Ioan și Chiriac, vrednici urmași ai iconografiei bizantine din țara noastră.

Comentarii

comentarii