Acasă Actualitate Iarba pârloagelor a invadat Timişul şi reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii...

Iarba pârloagelor a invadat Timişul şi reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii publice

DISTRIBUIȚI

prof. univ. dr. biolog veronica sarateanu DSCF1934Ambrosia artemisiifolia, denumită şi iarba pârloagelor – o plantă fără duşmani naturali şi boli – a invadat judeţul Timiş şi a devenit o ameninţare la adresa sănătăţii publice.

Prof. univ. dr. biolog Veronica Sărăţeanu (foto), şef lucrări în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, a declarat că autorităţile trebuie să ia măsuri urgente de eradicare a plantei, fiindcă prin poluarea cu polen, care ţine timp de şase luni, a devenit o problemă de sănătate publică în Timiş şi Timişoara. Polenul persistă inclusiv pe timpul iernii. Proprietarii de terenuri agricole sunt îndemnaţi să nu îşi lase pământurile să devină pârloage. Jumătate dintre persoanele cu alergii au probleme mari cu polenul extrem de periculos de abrosie. Acesta provoacă conjunctivite, dermatite, astm bronşic, rinite alergice sau chiar şoc anafilactic şi deces.

Măsurile de stârpire a ambrosiei trebuie luate şi de ţările vecine (Serbia şi Ungaria), fiindcă polenul se transmite prin aer, prin poluarea transforntalieră. Leonard Roman, directorul general Deraton –Deratizare, Dezinfecţie, Dezinsecţie, Tratamente Fitosanitare –Timişoara, a spus că polenul de ambrosie este cel mai agresiv alergen. Se transmite prin aer, vânt, apă, este cărat de roţile maşinilor, iar sursa o reprezintă pârloagele, unde ambrosia creşte în voie. De aceea, e nevoie de un sistem complex de măsuri de combatere a poluării cu acest alergen.

„A venit momentul să luăm decisii serioase, atât în Timişoara, cât şi în judeţul Timiş, până nu este prea târziu. Măsurile trebuie luate succesiv, printr-un program pe termen lung”, a spus Roman. Ambrosia ce face parte din grupul aşa-numit de plante rele, creşte pe terenurile neîngrijite, îndeosebi după recoltarea păioaselor, dar şi de-a lungul şoselelor şi a căilor ferate, atât în intravilan, cât şi în extravilanul localităţilor. E o specie invazivă, ce se află cu precădere în Banat şi pe Valea Mureşului şi este inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină, datorită caracterului nociv al speciei.

 

Comentarii

comentarii