Acasă Economic În 2009, criza a distrus peste 6.000 de firme de top din...

În 2009, criza a distrus peste 6.000 de firme de top din Timiş

DISTRIBUIȚI

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara va acorda, pe 28 octombrie, premiile celei de-a 17-a ediţie a Topului Firmelor din Judeţul Timiş. Topul reuneşte societăţile care au obţinut cele mai bune rezultate în cursul anului 2009, primul an „oficial” de criză din România. Dincolo de declaraţiile politice şi politiciste, anul 2009 a fost cu adevărat unul de criză. Doar 6.296 din firme timişene care au mai avut activitate şi au depus bilanţul contabil pentru anul financiar 2009 au îndeplinit criteriile de eligibilitate, intrând în competiţie.

vezi Topul firmelor 2009

Acesta după ce în 2008 peste 12.000 de firme, din cele peste 40.000 active, îndeplineau criteriile pentru a intra în Topul Firmelor. Dintre societăţile luate în calcul, 484 au reuşit să se claseze pe primele trei locuri, la cele 6 domenii de activitate, 62 de grupe de activităţi şi 5 clase de mărime. Cele 66 de firme care au sfidat criza şi s-au clasat pe unul din primele trei locuri în Topul Firmelor, în ultimii trei ani, vor fi recompensate cu Distincţia de Excelenţă. De asemenea, 47 de firme care, la ultimele 5 ediţii ale topului firmelor s-au clasat pe primele trei locuri, vor fi distinse cu Trofeul de Excelenţă. La alcătuirea clasamentului au fost utilizate informaţiile din situaţiile financiare ale societăţilor comerciale pentru anul 2009, conforme cu Directivele Europene, puse la dispoziţie de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi Ministerul Finanţelor Publice. Pentru acest Top criteriile de eligibilitate au fost mai dure decât cele de la ediţia anterioară. Au fost admise să participe la Topul Firmelor din judeţul Timiş, entităţile care sunt comercianţi, conform legii şi îndeplinesc simultan următoarele condiţii:au avut profit din exploatare pozitiv; au avut cel puţin un angajat; au avut cifra de afaceri minimum 100.000 lei pentru microîntreprinderi şi minimum 250.000 lei pentru celelalte firme; valorile indicatorilor calculaţi au fost pozitive.
Şi în acest an, o parte dintre firmele contactate de realizatorii Topului, au refuzat să apară în clasament, de teama unor controale abuzive din partea organelor fiscale. Acest refuz nu este nou, fiind combătut an de an de cei de la camera de comerţ, fără nici un rezultat. Şi în acest an, Menuţa Iovescu, director general al CCIAT, a declarat că: „dacă eşti bun şi lucrezi corect nu trebuie să te temi de controalele legale”. Doar că mulţi manageri de firme nu se tem de controalele legale ci de cele la limita legalităţii, sau dincolo de ea.

Comentarii

comentarii