Acasă Eveniment În Caraș-Severin, forţa calificată de muncă – o dulce amintire…

În Caraș-Severin, forţa calificată de muncă – o dulce amintire…

DISTRIBUIȚI

Principala problemă a economiei româneşti pare a fi, în viitorul apropiat, lipsa forţei calificate de muncă, susţine Marian Apostol, liderul Uniunii judeţene a Cartel Alfa, care semnalează, printre altele, împuţinarea drastică a forţei calificate de muncă. În acest moment, în Caraș-Severin și chiar în Banat, nu se mai găsesc, de pildă, electricieni şi nici măcar strungari, foarte mulţi meseriaşi migrând spre alte ţări, unde sunt plătiţi pentru munci necalificate, dar cu salarii de cel puţin trei ori mai mari. În aceste condiţii, patronatele întâmpină serioase probleme în a identifica muncitorii calificaţi de care au nevoie. Apostol e de părere că una din explicaţii o reprezintă şi leafa, pentru că majoritatea patronilor oferă doar salariul minim pe economie, evitând astfel să plătească taxe prea mari. Chiar dacă unii dau peste acest salariu minim bani în plus, oamenii sunt speriaţi că nu-şi acumulează puncte la pensie şi renunţă.
„Nu mai avem forţă de muncă, pentru că ne-am bătut joc de ea, spune Marian Apostol. Ţara asta s-a comportat cu românii ca şi cu nişte copii vitregi. Oamenii nu fug de muncă. Uitaţi-vă la cei care îşi rup oasele prin Spania sau prin alte ţări. Ei vor să muncească, dar s-o facă pe bani, nu pe cinci sute de lei. O să tot investim în formarea angajaţilor, dar n-o să ne mai putem folosi de ei, pentru că pleacă afară. Până la urmă, rămânem o ţară de politicieni, şi să vedem cum ne descurcăm atunci. De aceea ei caută şi slujbe la stat, unde se dau salarii mai bune, pentru că patronii îşi bat joc de ei.“
Sindicaliștii susțin că oamenii de afaceri care mai vin să investească în România o fac, unii dintre ei, pe criterii năstrușnice și nu dictate de economia de piață. Un asemenea investitor străin a declarat că a venit să investească în România pentru că nu-i plac negrii.

 

Comentarii

comentarii