Acasă Actualitate În mănăstiri, credincioşii sunt aşteptaţi cu ouă vopsite

În mănăstiri, credincioşii sunt aşteptaţi cu ouă vopsite

DISTRIBUIȚI

oua-paste-traditiiMăicuţele de la mănăstirea Şag-Timişeni înroşesc o mie de ouă pentru a-i întâmpina aşa cum se cuvine pe credincioşi de Sfânta Înviere. În fiecare an, cele aproape 30 de călugăriţe respectă tradiţia şi aşază în curtea lăcaşului de rugăciune, în Vinerea Mare, cofrajele cu ouă în formă de cruce, alături de icoana Mântuitorului, pe care preotul le sfinţeşte.
De cu seara de Joi Mari, după ce se săvârşeşte cea mai frumoasă denie din Postul Paştilor, a celor 12 Evanghelii, măicuţele pun la fiert cazane mari cu apă, coji de ceapă roşie şi sfeclă pentru a da culoarea sângelui vărsat de Mântuitor pe cruce.
Maica Gabriela spune că ouăle – adunate de la găinile din gospodăria proprie – sunt atent aranjate în bucăţi mari de pânză, apoi legate şi puse la fiert.
“După un sfert de oră, se scot şi sunt şterse cu o cârpă îmbibată în ulei, ca să le dea strălucire. Ouăle colorate cu ceapă sunt mai bune la gust şi nici nu pătează mâinile” – spune măicuţa Gabriela.
Ouăle le vor fi dăruite, după Înviere, celor care vor participa la Sfânta Liturghie pascală, alături de cozonaci şi fructe. Celor care vor dori să zăbovească aici câteva ore, vor putea primi şi masa de Paşti, cu un meniu îmbelşugat pentru o mănăstire: ciorbă de peşte, peşte prăjit cu pilaf de orez, sărmăluţe din soia şi carne de peşte, cozonaci şi fructe.
Departe de liniştea mănăstirii de la Şag-Timişeni, în Vinerea Mare, ziua de doliu a creştinătăţii, bisericile timişene sunt pline de credincioşi care ţin post negru pentru a fi feriţi de boli grele în restul anului.
Fiind zi aliturgică, de dimineaţă, mormântul lui Iisus este aşezat în mijlocul bisericii şi împodobit cu ornamente florale. În acest răstimp, bărbaţii cântă colinde de Paşti, femeile împachetează anaforă în pliculeţe care le vor fi împărţite credincioşilor în prima zi a Învierii, iar tinerii bat toaca.
În credinţa populară, în dimineaţa acestei zile este bine să calci pe o bucată de fier pentru a fi ferit de lovituri şi să te tunzi, pentru a nu avea dureri de cap tot anul.
În Vinerea Patimilor nu este voie să se spele rufe, să se lucreze munci agricole sau să se aprindă focul în vatră.
După-amiaza, creştinii participă la ritualul punerii în mormânt a Mântuitorului şi la Prohodul Domnului.

Comentarii

comentarii