Acasă Actualitate În pericol să piardă fonduri europene, Primăria Timişoara trebuie să reabiliteze centrul...

În pericol să piardă fonduri europene, Primăria Timişoara trebuie să reabiliteze centrul istoric în timp record

DISTRIBUIȚI

centru istoric reabilitare

Proiectul reabilitării centrului istoric al Timişoarei, în valoare de 15 milioane de euro, este aproape să intre în faza de execuţie. Deşi ar fi trebuit să înceapă de câteva luni, lucrările au fost amântate din cauza contestării licitaţiei, fapt care l-a făcut pe primarul Robu să ceară chiar şi ajutorul SRI.

În final, după trei licitaţii şi o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, câştigătoare a rămas aceeaşi firmă: Romprest. Contestatarii, care ar fi lucrat mai scump cu 2,5 milioane de euro, mai pot ataca decizia doar în instanţă, însă, conform legii, în timp ce se judecă o astfel de speţă, contractul semnat rămâne valabil şi lucrarile se pot efectua.

Prin sentinţa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor s-a cerut să se continue procedura de la prima licitaţie organizată, pentru că a fost o serie de trei licitaţii, şi comisia exact asta a făcut. Comisia a solicitat clarificări din partea firmelor rămase în competiţie şi, apoi, considerând clarificările convingătoare, a lăsat în competiţie ambele firme care erau calificate şi a declarat câştigătoare oferta care era cu două milioane şi jumătate de euro mai ieftină decât cealaltă. Eu cred că timişorenii nu-şi doresc ca, într-o licitaţie în care excutanţii fac acelaşi lucru, să fie desemnaţi câştigători cei care lucrează cu două milioane şi jumătate de euro mai scump. Dar răspunderea pentru orice licitaţie revine în totalitate comisiei. Eu nu fac altceva decât să vă spun ce mi-a răspuns comisia. N-am avut niciun amestec, nu am niciun amestec în nicio licitaţie. Le cer membrilor comisiei să respecte legea cu stricteţe, să fie conştienţi că, dacă greşesc, ei dau socoteală”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Lucrările trebuie realizate mai repede decât au prevăzut proiectanţii

Contractul cu firma Romprest urmează să fie semnat zilele următoare. După semnarea contractului, lucrările trebuie să înceapă cât mai repede, proiectul fiind la limita fezabilităţii cu fonduri rambursabile. Termenul limită de finalizare a lucrării este 2015, iar cum există deja o întârziere, primăria ar putea fi nevoită să contribuie din bugetul propriu la unele lucrări din proiect.

Dacă noi mai pierdem vremea cu discuţii, cu contestări, cu clarificări, atunci pierdem orice şansă ca fondurile să ne fie rambursate, pentru că lucrarea o vom face oricum. Dar nu-i tot una dacă o facem cu bani de la bugetul local sau dacă o facem cu bani nerambursabili, de la Comisia Europeană. Suntem la limită. Dacă nu reuşim să finalizăm lucrarea într-un termen mai scurt de cel stabilit de proiectanţi, ar urma să pierdem o parte din bani. Durata stabilită de proiectanţi este de 23 de luni. Dacă socotim de acum 23 de luni, ieşim din graficul care ne permite rambursarea integrală a sumelor. Drept urmare, noi trebuie să facem o înţelegere cu executantul, să se mobilizeze exemplar, la o capacitate peste cea cerută de caietul de sarcini, astfel încât să ne ajute să putem primi sumele în integralitatea lor din fonduri nerambursabile”, a mai declarat Robu.

Lucrările vor începe cu Piaţa Libertăţii şi Piaţa Sfântul Gheorghe

În cadrul proiectului de reabilitare vor intra Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa Ţarcului şi 10 străzi. Primarul Nicolae Robu spune că, dacă în această zonă vor fi descoperite vestigii istorice, se va lucra în altă parte, până ce se va obţine descărcarea arheologică. În momentul în care se va lucra în aceste zone, circulaţia va fi oprită, iar maşinile nu vor mai putea nici să staţioneze. Se va lucra pe mai multe şantiere, primele două urmând să fie în Piaţa Libertăţii şi Piaţa Sfântul Gheorghe.

Comentarii

comentarii