Acasă Actualitate În Timișoara se trăia mai bine decât la Paris, încă din 2016

În Timișoara se trăia mai bine decât la Paris, încă din 2016

DISTRIBUIȚI

Un clasament despre calitatea vieții, în care Timișoara figurează mai bine decât Lisabona, a produs rumoare în mediul on-line. Mulți timișoreni spun că nu știau că trăiesc atât de bine, iar alții au pornit nesfârșita discuție polemică despre… politică. Au fost însă și oameni raționali, care au amintit că Timișoara a fost plasată constant pe primele locuri ale clasamentului.

Topul internațional, alcătuit de site-ul numbeo.com și publicat financialintelligence.ro, analizează condițiile de viață în 195 de orașe pe plan mondial. Criteriile luate în calcul se referă la puterea de cumpărare locală, siguranța cetățenilor, serviciile de sănătate, costul vieții, prețul proprietăților raportat la venituri, traficul rutier, poluarea și condițiile de climă.

Toate aceste criterii, ponderate după o formulă matematică, plasează Timișoara pe locul 84, după orașul american Philadelphia (locul 82) și cel britanic Birmingham (locul 83), dar imediat peste Lisabona (locul 85) și Manchester (locul 86). Situat pe 91, Clujul vine după Tel Aviv (locul 88), Miami (locul 89) și Jeddah, Arabia Saudită (locul 90) și apare pe o poziție superioară față de Riyadh, Arabia Saudită (locul 92), Bruxelles (locul 93), Riga (locul 94) și Toronto (locul 95).

În pofida unui PIB/locuitor mai ridicat Bucureștiul apare de-abia pe locul 137, nu departe de Londra (locul 127) sau Paris (locul 133), dar sub Budapesta (locul 129) sau Sofia (locul 130).

Pe podium în topul mondial întocmit de numbeo.com figurează Haga, Rotterdam și Luxemburg, urmate de Viena (locul 4), Valencia (locul 5) și Amsterdam (locul 6), care devansează Helsinki (7), Madrid (8), Reykyavik (9) și Copenhaga (10).

Clujul (locul 14 pe plan mondial) și Timișoara (locul 19) au de câștigat puternic pe partea de siguranță a cetățenilor, în timp ce Bucureștiul urcă doar pe locul 39, ce-i drept, peste Rotterdam (locul 40) sau Amsterdam (locul 41). După care se duce, foarte îngrijorător, tocmai pe locul 173 (!!) la serviciile de sănătate, cotă semnificativ sub cele pentru Timișoara (locul 49) sau Cluj (locul 116).

Raportul dintre prețul proprietăților și venituri, unde o valoare mai mică este mai mai bună, duce Bucureștiul (locul 105), semnificativ sub Cluj (locul 63, adică mai scump din acest punct de vedere) dar nu departe de Timișoara (locul 97). Din păcate pentru „capitaliști”, timpul de navetă pe baza traficului din oraș, unde o poziținare mai sus este mai rea, pune Bucureștiul pe locul 60, foarte departe de Cluj (locul 161) sau Timișoara (locul 188).

Situația este și mai puțin bună pe partea de poluare, unde capitala României apare pe un îngrijorător loc 27, în timp ce Timișoara (locul 86) și Clujul (locul 114) se poziționează relativ rezonabil. În fine, condițiile climatice, nu aduc vești deosebite, cu Timișoara (locul 96) pe la mijlocul clasamentului, iar Bucureștiul (locul 121, imediat după Sofia, locul 120) și Clujul (locul 126) sunt peste ultima treime.

Prezența Timișoarei în topul orașelor cu o bună calitate a vieții nu este un lucru nou. În 2016, conform aceluiași index publicat de numbeo.com, Timişoara se afla pe locul 19 în topul oraşelor din Europa cu cea mai bună calitate a vieţii mult peste oraşe precum Barcelona, Paris, Londra şi Roma. Mai precis, Timişoara se află pe locul 19, în timp ce Londra se află abia pe locul 42. Bucureștiul se afla pe locul 44, urmată de oraşe precum Minsk, Skopje, Sanmkt Petersburg, Moscova şi Kiev.

Și în 2022 cel mai bine clasat oraş din România era Timişoara, oraşul din vestul ţării fiind pe poziţia 116. Cluj-Napoca era pe locul 123, în timp ce Bucureştiul se afla abia pe locul 188. Timişoara şi Cluj-Napoca, aveau au o calitate a vieţii mai bună decât oraşe mult mai cunoscute la nivel mondial, precum Los Angeles (138), Londra (163) şi Paris (177).

Numbeo.com este un site lansat în luna aprilie 2009 iar cercetările și datele disponibile prezentate nu sunt influențate de nicio organizație guvernamentală. Mladen Adamovic, Founder/CEO a lucrat ca inginer de software la Google (2007-2009), unde a dezvoltat aplicații interne.

Comentarii

comentarii