Acasă Actualitate În unele cafenele din Timişoara se va servi şi în limba minorităţilor,...

În unele cafenele din Timişoara se va servi şi în limba minorităţilor, un proiect marca UDMR

DISTRIBUIȚI

molnarUDMR Timiş introduce în urbea de pe Bega un program ce se desfăşoară deja de 3 ani la Cluj. Este vorba de un proiect prin care magazinele ori cafenelele, locaţiile de orice gen, por servi clienţii în limba lor, indiferent că aceştia sunt unguri, nemţi sau de altă naţionalitate. Chestiunea e simplă – la intrare, pe geamul locaţiei respective, va fi un abţibild cu un mesaj în limba respectivă – „Poftiţi, Tesek, Bitte”, ori în alte limbi.

„Servirea în orice cafenea, locaţie, poate să fie mai apropiată dacă este făcută în limba noastră maternă. În Cluj noi lucrăm cu minoritatea maghiară, am pornit de la ideea de a putea consuma şi a ne face cumpărături în limba noastră. Acum am ajuns să pornim proiectul şi în Timişoara. căutăm parteneri. Nu este po mişcare maghiară, ci o mişcare a minorităţilor. Şi ungurii şi nemţi vor avea posibilitatea să facă cumpărăturile în limba lor maternă.Vom face o listă, unde au posibilitatea să se se folosească de limba lor”, spune Vincze Robert.

“Eu nu cred că acest lucru va ofensa pe cineva”

Au avut parteneriate la Peninsula, Zilele Culturale Maghiare din Cluj, la toate festivalurile mari din Transilvania. Este un parteneriat gratuit, firmele nu au nici un cost suplimentar. Există şi un call center pentru consumatori. Firma afişează acest sticker micuţ cu limba în care serveşte. Va fi şi o aplicaţie mobilă prin care clientul primeşte informaţii. „Este o iniţiativă ONG, care funcţionează pe acest sistem, nu este nevoie de vreo aprobare de la nici un fel de instituţie publică. Este un parteneriat între cei care derulează programul şi cei care vor să participe. Consider că este un plus. Proiectul va contribui la poenţialul turistic al oraşului. Nu ne limităm doar la limbi minoritare, ci se vor folosi şi limbile de circulaţie internaţională. Pentru fiecare partener va fi pregătit un material propriu, prin care el îşi poate afişa serviciile. Eu nu cred că acest lucru va ofensa pe cineva, noi încercăm să contribuim la viaţa oraşului, e un semn pozitiv. Acum încercăm să aplicăm programul în Timişoara, dar, dacă e necesar, îl vom aplica pe tot judeţul”, spune Molnar Zsolt, deputat UDMR de Timiş.

 

Comentarii

comentarii