Acasă Actualitate În Ungaria! 200 de ani de la înființarea Școlii Românești la Crâstor...

În Ungaria! 200 de ani de la înființarea Școlii Românești la Crâstor și comemorarea generalului român Gheorghe Pomuţ la Gyula

DISTRIBUIȚI

Consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la manifestările comemorative dedicate revoluţionarului, generalului şi diplomatului Gheorghe Pomuţ, desfăşurate la Gyula.

Biblioteca Orăşenească „Mogyoróssy János” din Gyula, în colaborare cu Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria, Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula şi Asociaţia Culturală „Arany János” din Gyula au organizat în ziua de vineri, 6 octombrie, două evenimente dedicate marelui revoluţionar Gheorghe Pomuţ, român născut în Gyula, de la a cărui moarte se vor împlini 141 de ani în12 octombrie.

Manifestarea a început  la bustul lui Pomuţ, aflat în Piaţa Pomuţ din cartierul “Oraşul Mare Românesc”, cu cuvântări comemorative şi o ceremonie de depunere de coroane de flori. PS Siluan, înconjurat de alţi clerici ai Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), a celebrat o slujbă comemorativă. Au participat oficialităţi locale, precum şi lideri ai comunităţii româneşti din Ungaria.  În sala-cupolă a Centrului Cultural Român din Gyula a avut loc lansarea cărţii „Értől az óceánig. Egy szabadságharcos hős életének krónikája” (De la pârâu până la ocean. Cronica vieţii unui erou revoluţionar) de Hermann Sándor. Cartea a fost prezentată de Dávid Péter, preşedintele Asociaţiei Culturale „Arany János” din Jula.

George Pomuţ s-a născut în  31 mai 1818, la Gyula, din părinţi români şi decedat în anul 1882, la St. Petersburg. A fost un general american de origine română, care s-a remarcat în războiul civil american. Anterior, luptase în Revoluția de la 1848 de partea revoluționarilor maghiari, ocazie cu care a primit gradul de căpitan. Spre sfârșitul vieții, a fost diplomat american, consul general al SUA la Curtea imperială rusă de la St. Petersburg. https://www.youtube.com/watch?v=zZ_e-e-1L8w

Sâmbătă, 7 octombrie 2023, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la manifestările dedicate împlinirii a 200 de ani de la înființarea Școlii Confesionale Românești din Crâstor, care a funcționat aici în perioada 1823-1948, manifestări organizate de către Primăria, Autoguvernarea Românească şi Şcoala din localitate. Şcoala românească care a funcționat aici în perioada 1823-1948, an ce a coincis cu naționalizarea învățământului din Ungaria.

Evenimentul s-a bucurat de prezența multor participanți și oficialități, din Ungaria și România, între care PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungari; pr. Alexandru Șereș, paroh la Crâstor și Aletea (Elek); Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Bakucz Péter, primarul Crâstorului; Bărnău Dumitru, primarul comunei Cefa și Barcui Barna, primarul comunei Petreu, ambele din jud. Bihor, localități înfrățite cu Crâstorul; Eva Bocsor Karancsi, președintele Autoguvernării Românești județul Bichiș (Békés); Elvira Ardelean, vicepreședinte a AȚRU și primarul comunei Otlaca-Pustă (Pusztaottlaka), ș.a.

Evenimentul s-a deschis prin intonarea imnurilor de de stat ale Ungariei și României, printr-un program artistic susținut de elevii Școlii Generale din Crâstor și dansuri populare oferite de elevii păstrători de tradiții de la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula și prin cuvântări oficiale. Ioan Pătcaș, președintele Autoguvernării Românești din Crâstor, a vorbit despre vechimea românilor pe aceste meleaguri, despre importanța Școlii Confesionale Românești, începuturile ei, învățătorii și preoții care au predat aici și semnificația acestui eveniment comemorativ, care se desfășoară exact în locul în care funcționa inițial instituţia. Președintele AȚRU, Gheorghe Cozma, a vorbit atât despre bucuria acestui eveniment, dar a evocat și tristețea faptului că astăzi românii vorbesc mult mai puțin românește în aceste locuri. Primarul Bakucz Péter a vorbit despre istoricul și momentele importante ale acestei localități în care românii trăiesc de mai multe veacuri, în pace și bună înțelegere cu maghiarii, despre rolul pe care Biserica și Școala l-au avut în păstrarea identității, dar și despre relațiile foarte bune pe care le are cu primăriile înfrățite din România. Edilul a subliniat relațiile foarte bune cu Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, care poartă de grijă de credincioșii români ortodocși din această localitate și care au o capelă proprie, refăcută  cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), al Primăriei Cefa şi al Primăriei locale. A urmat dezvelirea plăcii comemorative și sfințirea ei, făcută de PS Siluan.

Consulul general Florin Trandafir Vasiloni i-a îndemnat pe cei din Crâstor să înmulțească și să intensifice colaborările cu entităţi din România, să învețe și să redescopere limba română, limba înaintașilor lor. https://www.youtube.com/watch?v=_oxub_J_X1M

 

 

 

Comentarii

comentarii