Acasă Actualitate Înalta Curte de Casație și Justiție recunoaște dreptul de proprietate al primăriei...

Înalta Curte de Casație și Justiție recunoaște dreptul de proprietate al primăriei asupra terenului de sub liceul ”Ion Vidu”

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a obținut în instanță recunoașterea dreptului de proprietate al orașului asupra terenului pe care este ridicat Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acțiunea formulată de Primăria Municipiului Timișoara, cu privire la terenul pe care se află situat liceul.

Astfel, ia sfârșit blocajul care împiedica orice posibilitate ca municipalitatea  să efectueze invesțiții în reabilitarea clădirii.

Litigiul vizând terenul de 648 mp a fost demarat în contradictoriu cu persoanele care au solicitat retrocedarea terenului, în baza Legii nr. 10 din 2002. De fapt, terenul nu a făcut obiectul acestei legi, fiind expropriat încă din anul 1966, când a ieșit din patrimoniul proprietarilor de atunci (bunicii reclamanților) și a intrat în patrimoniul Statului Român. Autoritățile regimului comunist nu au înscris dreptul de proprietate al Statului Român în cartea funciară. Cu toate acestea, chiar fără întabularea în cartea funciară, nu se poate face abstracție de efectele exproprierii și de faptul că, în această situație, reclamanții nu mai au calitatea de proprietari asupra terenului și au pierdut toate atributele dreptului de proprietate (posesia, folosința, dispoziția) încă din anul 1966.

De altfel, Curtea de Apel Timișoara s-a pronunțat anterior prin Decizia civilă nr. 162/07.06.2022, admițând apelul formulat de Primăria Municipiului Timișoara și constatând că terenul înscris în CF nr. 405747/Timișoara, de pe str. Târnava nr. 16, este în proprietatea Statului Român și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Timișoara.

Comentarii

comentarii