Acasă Editorial Încă o dovadă a centralismului (ne)democratic

Încă o dovadă a centralismului (ne)democratic

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Inaugurarea noului corp de clădire al Aeroportului Timișoara, așa-numitul Terminal Schengen, a fost un nou prilej de maximă propagandă, oferită de la ”cel mai înalt nivel”, pentru partidul struțo-cămilă care conduce acum, întru ”stabilitate”, România. În sfârșit, un ”obiectiv” terminat la timp – lucrările au durat ceva mai puțin decât le-a trebuit francezilor să construiască faimosul Turn Eiffel, acum mai bine de 100 de ani – iată un minunat prilej, în normalul mentalității de partid și de stat, să fie regizată o festivitate fastuoasă de inaugurare. Terminalul a fost construit cu finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Felicitări organizatorilor și mulțumim din inimă partidului (lor?) că, în sfârșit, Timișoara nu mai e ”nedreptățită”, cum bine ne-a luminat domnul președinte al Camerei Deputaților Alfred Simonis! Idem România întreagă, apud domnul prim-ministru Marcel Ciolacu, care este” ferm convins că până la sfârșitul anului vom lua toate măsurile astfel încât să intrăm în spațiul Schengen și terestru.”. Datorită guvernului pe care cu onoare, lapte și miere îl conduce ”începe să se facă dreptate României după 14 ani. În acest moment, aerian și maritim România va intra în Spațiul Schengen” (sic!).

Admiși, poate chiar invitați la marele eveniment, degeaba și-au pus pe piept banda tricoloră, conform protocolului, primarul Timișoarei și președintele județului Timiș, că nu au putut adresa importanților oaspeți nici măcar un cuvânt de bun venit din partea localnicilor. Din marginea rândului doi al dispunerii ierahice a scaunelor, ei doar au înfrumusețat cu tricolorul culoarea pozelor festive. Să se înțeleagă bine, nu-i așa, de către orice privitor alegător, că cei doi conducători locali nu au avut nicio contribuție la epocala realizare.

Știu că românii încă au în minte ”conducerea de la centru”, obediența în fața acesteia. Știu cât au fost bombardați în comunism cu ”centralismul democratic”, în fapt o odioasă autocratură comunist-ceaușistă. Cunosc exagerările absurde de atunci. Bunăoară, în urmă cu aproape 50 de ani, ”președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu” – ca să citez din spusele recente ale unui ministru român aflat în exercițiul funcțiunilor – stabilea originea centralismului statului pe mândrele noastre plaiuri la fix 2050 ani! Atunci, precursorul său, marele Burebista, ar fi creat, conform dorinței orwelliene a lui Nicolae Ceaușescu, ”primul stat dac centralizat”. Micul tiran comunist era obsedat să își caute rădăcini care să-i justifice dictatura, aparent bine mascată de ”centralismul democratic”.

Oricât de binevenită ar fi inaugurarea acestui terminal, plină de semnificație vis-a-vis de începutul ”intrării României în spațiul Schengen” al Uniunii Europene, pentru mine îngrijorător, chiar sfidător, a fost modul centralist în care actualii conducători ai României au înțeles să facă propaganda electorală mascată aici, la Timișoara. Dacă tot vrem să ni să facă ”dreptatea intrării în spațiul Schengen” ar fi momentul să înțelegem și să dorim o democrație reală, europeană, care presupune descentralizare adevărată, implicit respect deplin față de locuitorii din teritoriu, reprezentați de autoritățile locale. Câtă vreme șefii Guvernului României comit astfel de ”nedreptăți”, aparent minore, neglijând voit autoritățile locale, mai ales la genul acesta de manifestări publice, cum a fost inaugurarea unui terminal de aeroport construit cu bani europeni, să nu ne mire atitudinea neîncrezătoare a Uniunii Europene față de conceperea democrației în țara noastră.

Comentarii

comentarii