Acasă Actualitate Încălzirea Reşiţei lipseşte de pe agenda guvernului

Încălzirea Reşiţei lipseşte de pe agenda guvernului

DISTRIBUIȚI

CET 2010 nu e pe lista centralelor care vor primi ajutor din rezerva de stat

CET 2010 – urmaşul defunctului CET Energoterm, operatorul care asigura servicii termice în regim centralizat, acum în insolvenţă financiară – nu se află pe lista societăţilor comerciale de acest tip din ţară care vor primi din rezerva de stat 1,18 milioane tone de cărbune şi aproape 140.000 de tone de păcură. Societăţile subordonate Ministerului Economiei, care deţin instalaţii de termoficare necesare asigurării agentului termic pentru populaţie, vor primi cu titlu de împrumut aceste cantităţi, ele urmând, se spune, să fie restituite, cu dobândă, până la sfârşitul lunii octombrie a anului viitor.

Potrivit proiectului de ordonanţă supus dezbaterii publice, în cazul nerestituirii împrumutului, operatorii economici vor suporta, pentru primele 30 de zile, penalităţi de întârziere de 1% pe zi din valoarea produsului prevăzută în contractul de împrumut. Societăţile beneficiare sunt CET-urile sau complexele energetice din mai multe localități precum Timișoara, Bacău, Govora, Iaşi, Oradea, Arad, Bucureşti, Galaţi, Craiova, Turceni, Rovinari, Giurgiu, Oradea SA, Botoşani.

"Este vorba de fapt de compensările anuale pentru creșterea neprevizionată a prețului la combustibili conform raportărilor noastre", a declarat, pentru ZIUA de Vest, Aurel Marinescu, directorul general al CET 2010. "Am observat și noi cu surprindere că nu ne regăsim pe această listă și vom vedea dacă nu cumva e o problemă de comunicare. Urmează să vorbim la București pentru a lămuri situația. Oricum, acesta e ultimul an în care guvernul mai oferă un astfel de sprijin”, a mai declarat acesta.

Reșița se află într-o situație ingrată din acest punct de vedere. Primăria a demarat un proiect de construire a opt centrale termice mai mici în puncte importante ale orașului, care ar urma să asigure agentul termic până la finalizarea unei noi centrale pe biomasă, în urma unui proiect comun cu o societate slovacă. Numai că cele opt puncte termice vor fi gata cel mai devreme în ianuarie 2011, timp în care sezonul rece va fi început demult. Depinde așadar de administrația locală să asigure suport pentru agentul termic în primele luni ale sezonului rece, ceea ce conducerea primăriei a declarat în mai multe rânduri că va face.

”Cu CET 2010 stăm destul de bine, nu avem datorii semnificative și furnizăm în continuare apă caldă. Ca operatori vom asigura interimatul până la preluarea serviciului. Pentru că, așa cum se știe, se pregătește caietul de sarcini pentru scoaterea la licitație a serviciului de termie. În ce ne privește, căutăm să ne facem cât mai bine treaba până atunci”, spune Aurel Marinescu.

Comentarii

comentarii