Acasă Cultura Inedit, la Galeria Triade Timişoara! Dialog între Mumiile din Palermo şi Omul...

Inedit, la Galeria Triade Timişoara! Dialog între Mumiile din Palermo şi Omul peisaj

DISTRIBUIȚI

Galeria Jecza Timişoara şi Fundaţia Triade, în parteneriat cu Institutul Francez, organizează expoziţia AD VITAM a artistei fotografe franceze Sophie Zénon, vineri 15 aprilie, de la ora 19.
Firul roşu ce leagă cele două părţi
Expoziţia propune un dialog între două serii recente ale artistei: Mumiile din Palermo, 2008 (din seria „In Case We Die”-”Dacă murim”) şi Omul-peisaj (Alexandre), 2015 (din seria „Arborescenţe”).  Seria mumiilor din catacombele de la Palermo-Italia este emblematică pentru demersul artistei legat de abordarea pierderii  persoanelor dragi, de relaţia noastră cu corpul de după moarte sau de aceea cu strămoşii. Artista s-a apropiat de imaginea mumiilor cu infinită delicateţe, ele părând că se mişcă şovăitor, ca într-un dans între dispariţie şi prezenţă, transgresând delicat graniţa dintre viaţă şi moarte. În noua sa serie „Arborescenţe”, Sophie Zénon îşi continuă cercetările privind dispariția și se apleacă asupra propriilor fantome interioare. „Arborescenţe” este o revizitare a istoriei sale familiale – în mod intim legată de aceea a imigrării italiene în Franţa din perioada cuprinsă între cele două războaie mondiale – o evocare poetică a exilului, a identităţii, a pierderii locului de care eşti legat prin  naştere, prin viaţa trăită. În această primă parte, dedicată tatălui său, corpul se transformă în peisaj, iar peisajul în corp. El devine un loc de trecere, nemaifiind doar o entitate, ci un univers în interacţiune cu un spaţiu şi un teritoriu. Firul roşu ce leagă Mumiile din Palermo de  Omul-peisaj îl reprezintă atât memoria, cât şi modul prin care pierderea poate fi transgresată. Sunt exploatate, pe rând, fotografii, elemente de arhivă familială instalate în peisaj, video-uri. Instalaţia, recreată in situ, acţionează pe de o parte ca un element prin care amintirile sunt reînviate şi ca un artefact al obiectivării artistului.
Alte două întâlniri
Expoziţia va fi însoţită de alte două întâlniri cu artista Sophie Zénon: sâmbătă, 16 aprilie, între 12:30-14:00, Institutul Francez: Observ, încadrez – atelier interactiv dedicat publicului tânăr. Sensibilă la problemele de comunicare, artista va anima, la Institutul Francez, un  atelier dedicat adolescenţilor. Întâlnirea îşi propune să-i facă pe tinerii participanţi să descopere universul fotografiei, să se familiarizeze cu bazele acestuia, să înţeleagă şi să aprofundeze demersul artistic propus de Sophie  Zénon. Luni, 18 aprilie, între 17-18, Fundaţia Triade: Corpul care rămâne – Le corps qui reste – conferinţă-dezbatere. Artista va participa, de asemenea, la conferinţa-dezbatere Corpul care rămâne / Le corps qui reste, susţinută la Fundaţia Triade,  alături de Smaranda Vultur (specialistă în antropologie culturală şi eseistă) şi de George Alexandru Condrache (specialist în ştiinţe politice, filosofie şi ştiinţele comunicării) asupra problemelor legate de memorie. Dezbaterea va fi moderată de către Sorina Jecza, iar traducerea simultană va fi asigurată de către Dana Ungureanu –a informat Galeria Jecza.

Comentarii

comentarii