Acasă Actualitate Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara vrea să reia programul de transplant cardiac

Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara vrea să reia programul de transplant cardiac

DISTRIBUIȚI

DR. JASNA BREZAK- COORDONATOR TRANSPLANT ZAGREB-  PROF GASPARInstitutul de Boli Cardiovasculare Timişoara face primele demersuri în scopul reluării programului de transplant cardiac întrerupt după anul 2000 din motive de finanţare.

Actual, dorim să reluăm activitatea de transplant cardiac la asigurările domnului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, că banii există, un fond separat pentru Programul de Transplant, dar nu au fost folosiţi în ultimii doi ani de cele două centre acreditate, cel de la Tg. Mureş şi Spitalul Floreasca Bucureşti. Motivul care ne dă cele mai întemeiate speranţe este cel al creşterii numărului şi calităţii managementului donorilor în Spitalul Judeţean Timişoara, organizat de prof. dr. Dorel Săndesc, recunoscut ca un centru foarte eficient, cu peste 20 de recoltări de organe pe an. La fel, Programul de Transplant Renal, în Clinica de Urologie, condusă de prof. dr. Viorel Bucuraş, poate fi reluat în Timişoara”, a declarat prof. univ. dr. Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

În intervalul 28-31 august, prof. Gaşpar a vizitat Spitalul Universitar „Rebro” din Zagreb, Croaţia, la invitaţia prof. dr. Bojan Biocina – şeful Departamentului de Chirurgie şi Transplant Cardiac, pentru a stabili un Program de Colaborare dintre IBC Timişoara şi cel din Zagreb. În cadrul IBC Timişoara, Programul de Transplant Cardiac a fost organizat din 1997. Rezultatul a fost prima recoltare de cord la Timişoara, în ianuarie 2000. Cordul a fost transplantat la Tg. Mureş, de prof. dr. Radu Deac, iar în luna mai a fost efectuat primul şi singurul transplant de cord la un tânăr de 16 ani, în Timişoara. Programul a fost întrerupt din motive de finanţare.

Prof. Gaşpar a vizitat Clinica din Zagreb, fiind prieten vechi cu prof . dr. Biocina. Aceasta a vizitat Timişoara în 2007 şi 2011 şi cunoaşte foarte bine tradiţia de peste 25 de ani în ţara sa. Primul transplant cardiac în Croaţia a fost efectuat în 1988 şi Spitalul Universitar „Rebro” are rezultate deosebite. În anul 2012, Croaţia a fost pe primul loc în lume în privința numărului de proceduri, transplant de organe pe milionul de locuitori, înaintea Norvegiei, SUA, Germaniei, Spaniei.

Au fost efectuate un număr de 400 de transplanturi: 44 de cord, 231 rinichi, 128 ficat, 8 de pancreas. Aceste rezultate sunt datorate unor echipe bine antrenate şi coordonate de cardiologi foarte buni: prof. dr. Davor Milic, dr, Maya Cisek, care pregătesc pacienţii pe lista de aşteptare şi îi monitorizează posttransplant. Dar şi a dr. anestezist Jasna Brezak, coordonatorul de transplant, recunoscută în toată Europa datorită devotamentului şi profesionalismului, a întregii echipe chirurgicale, conduse de prof. Biocina şi sprijinită intens de Ministerul Sănătăţii ,care asigură cadrul legislativ şi financiar.

De altfel, am fost invitat şi la Ministerul Sănătăţii din Zagreb, unde am fost primit de dr. Mirela Busic – asistent al ministrului pe Probleme de Transplant şi Biomedicină. Am discutat despre organizarea sistemului de transplant de organe din Croaţia, integrarea în structurile Eurotransplant şi despre posibila colaborare oficială între centrele noastre, la nivel de ministere şi Comisii Naţionale de Transplant. Domnia sa cunoaşte direct personalităţile din România: pe Eugen Nicolăescu, dr. Raed Arafat, dr. Victor Zota, prof. Irinel Popescu, prof. dr. Radu Deac, prof. dr. Dorel Săndesc – implicate în programul de transplant de organe. Rezulatul acestei vizite sper să fie colaborarea pe termen lung între clinicile noastre universitare, în problema transplantului cardiac, să începem prin a trimite medici cardiologi, anestezişti şi anatomopatologi care să fie instruiţi specific la Zagreb şi să continuăm prin programe comune”, a povestit prof. Gaşpar.

În luna septembrie, va pleca un medic cardiolg la Viena, în clinica condusă de prof. dr. Gunther Laufer, colaborator din 1997 cu clinica timișoreană, pe probleme specifice de selectare a pacienţilor pentru transplantul cardiac şi medicaţie imunosupresivă posttransplant, urmând ca apoi să meargă şi la Zagreb. în luna octombrie. „Aşteptăm Comisia de Acreditare din partea ministerului, cu speranţa că dorinţa şi eforturile noastre vor fi apreciate şi sprijinite oficial şi o să putem relua în curând transplantul cardiac la Timişoara”, a conchis dr. Gaşpar.  

Comentarii

comentarii