Acasă Actualitate Invitație către bănățeni, de la vecinii din Serbia: “Veniți la Veliko Gradiște…!”

Invitație către bănățeni, de la vecinii din Serbia: “Veniți la Veliko Gradiște…!”

DISTRIBUIȚI

Joi 18 aprilie, Iavor Radovancovici, Consulatul General al Serbiei la Timișoara, prin noul consul, Vesna Kolinovik, Uniunea Sârbilor din România, prin Ognean Cartisci, primarul localității Veliko Gradiște, Dragan Milic, și directoarea Organizației Turistice, Veliko Gradiște, Branislavka Velickovic, le-au dat întâlnire bănățenilor, în Piața Unirii din Timișoara.

Astfel, oaspeții din Serbia au prezentat oferta turistică pentru anul 2024.

În fiecare an numărul turiștilor din România crește cu 20%, a spus Iavor Radovancovic, reprezentantul bunei prietenii dintre România și Serbia.

Cu acest prilej, consulului general al Republicii Serbia la Timișoara, Excelența Sa, Vesna Kolinovik, a transmis mesajul său către români:

”Îi invităm pe bănățeni într-o destinație turistică foarte dragă timișenilor: Lacul de argint de la Veliko Gradiste, aflat la puțin peste 100 de metri de Timișoara. Sperăm ca la început de sezon un număr impresionant de turiști din România să ne viziteze, fiindcă vor avea ce vedea și unde să se distreze, unde am adus multe înnoiri și vor fi întâmpinați cu multe surprize și noutăți”.

Cu acest prilej, ansamblul folcloric Vlastimir Pavlovic Carevac a susținut un spectacol folcloric de dansuri populare spre încântarea timișorenilor prezenți care i-a răsplătit cu multe aplauze de admirație.

Veliko Gradiste se numără în mod special între destinațiile de mare interes pentru bănățeni, între adresele cele mai populare și căutate, alături de stațiunea Srebrno Jezero cu Lacul de Argint. Veliko Gradiste se află la 132 de kilometric de Timișoara.

De la parfumul de epocă al orașului vechi, grădinile cu flori, peluzele veșnic verzi și terasele cochete, la faleză Dunării și bazarul vechi, Veliko Gradiște trebuie descoperit în liniște, la pas, pentru că apoi să poți profită de oferta culinară tradițională, din care se remarcă faimoasa ”fasole de gradiște” și ciorbă de pește proaspăt pescuit.

Mai mult, Veliko Gradiste este flancat, la mică distanță, de două legendare cetăți medievale care străjuiesc de veacuri cursul Dunării, cetatea Ramului și cea a Golubățului, ambele renovate superb și introduse recent în circuitul turistic internațional.

Dacă adăugăm componentă culturală sau cea a turismului ecumenic, mănăstirea Tumane fiind, în ultimii ani, unul dintre cele mai căutate locuri de pelerinaj pravoslavnic; un prânz tradițional sârbesc pe un vaporaș de croazieră spre Cazanele Dunării sau o trecere romantică a fluviului cu bacul, zona Veliko Gradiste este o destinație care trebuie vizitată și care oferă tuturor câte ceva, fie că vorbim despre o vacanță, un weekend sau doar câteva ore în natură.

Situată la 137 de kilometri de Timișoara și la doar 114 kilometri de Belgrad la poalele Carpaților, acolo unde râul Pek se varsă în Dunărea albastră, pitoreasca localitate Veliko Grădişte este, mai presus de toate, un orăşel cochet tradiţional, cu străzi largi și o multitudine de grădini cu flori, peluze veșnic verzi și terase frumos aranjate.

Malul Dunării, Bazarul vechi, stațiunea turistică Lacul de Argint cu pădurile de salcâm alb constituie, cum spun cei din Veliko Gradişte, o sărbătoare pentru ochi, un balsam pentru suflet și o fabrică de sănătate. În lungime de 14 km lungime, Lacul de Argint, unul dintre cele mai mari lacuri din Serbia, și-a luat numele de la licărirea argintie a reflexiilor apei pure filtrate de solul nisipos.

Zona Veliko Grădişte și Silver Lake oferă vizitatorilor multiple posibilități de vizitare și agrement, plaje dotate la standarde moderne pentru sporturi nautice și acvatice, resorturi cu tot confortul, hoteluri și pensiuni, restaurante și baruri, terenuri de golf și de tenis, aquapark, camping și multe altele.

Tot aici se găsește cel mai mare campus sportiv de pregătire pentru baschetul profesionist, simbol al sportului cel mai popular în Serbia. Zona este și un loc de pornire în plimbări cu barca și croaziere pe lac și pe Dunăre, cicloturism sau simple drumeții. De aici se poate pleca spre cetatea medievală Ram din apropiere, spre mănăstirile ortodoxe cu o istorie impresionantă, precum și într-o incursiune de pescuit sportiv. Ca un fapt divers, aici a fost realizată cea mai mare captură de crap, de 45 de kg, eveniment consemnat în cartea recordurilor.

Croaziere pe Dunăre, organizate de Compania Stokic, se numără printre atracțiile turistice de neratat. Turiștii se îmbarcă pe caporul cu restaurant și terasă în portul stațiunii Veliko Gradiște și călătoresc în ritm de muzică live spre intrarea în Cazanele Dunării, la cetatea Golubac, în timp ce se răsfață cu un prânz specific sârbesc, din care nu lispesc ciorba și specialitățile din pește, dar și carnea asortată la grătar.

Pentru a ajunge la Veliko Gradiște de la Timișoara, trebuie să vă îndreptați spre Moravița, treceți granița spre Vârșeț apoi urmați drumul 18 în direcția Bela Crvka (Biserica Albă) până șa Crvena Crvka unde intrați la dreapta în direcția Banatska Palanka (Palanca Bănățeană).

 

Comentarii

comentarii