Acasă Actualitate ÎPSS Ioan şi PS Daniil, printre credincioșii Parohiei Timișoara-Iosefin la 80 de...

ÎPSS Ioan şi PS Daniil, printre credincioșii Parohiei Timișoara-Iosefin la 80 de ani de la sfinţire

DISTRIBUIȚI

IPSS Ioan si PS DaniilDuminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci a fost o zi de aleasă sărbătoare pentru credincioșii Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” Timișoara-Iosefin, care au venit în număr mare pentru a marca 80 de ani de la sfinţire, alături de ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, și a PS Daniil, episcop al Episcopiei Daciei Felix.
La slujbă a participat și comunitatea confraților timișoreni cu deficiențe de auz și vorbire, aparținătoare parohiei și singura din Vestul țării, căreia i s-a transpus Sfânta Liturghie în limbajul mimico-gestual, de părintele Eugen Bendariu. În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate  rugăciuni de binecuvântare pentru începutul noului an școlar. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Doina Banatului”, condus de prof. Nicolae Șincari.
După chinonic, Preasfințitul Părinte Daniil a rostit un bogat cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a descris paralelismul dintre această zi deosebită, cu valențe importante pentru biserica parohiei, de la a cărei sfințire au trecut opt decenii și la a cărei sărbătoare sunt martori sute de credincioși timișoreni și experiența extraordinară trăită de Moise la rugul aprins. „La fel ca rugul aprins din timpul lui Moise, acest rug de la Iosefin arde și nu se mistuie, pentru că este aprins de harul Duhului Sfânt, pentru mântuirea poporului lui Dumnezeu din Timișoara. Apropiindu-ne și intrând în lăuntrul rugului aprins al acestei biserici, auzim precum Moise cuvintele Dumnezeului celui Viu: “Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac și al lui Iacob”. Ziua de astăzi este ziua în care și noi se cuvine ca, având ochii minții deschiși, să contemplăm lumina “rugului aprins” din această biserică, pentru că, în urmă cu exact 80 de ani, prin târnosire, aici s-a pogorât harul Duhului Sfânt, ce a aprins rugul văzut de Moise, aici este “poarta cerului”, cum rostise patriarhul Iacob la Betel. Acest rug de aici “arde” și nu se mistuie, de 80 de ani “arde” prin Sfinte Liturghii, prin Sfintele Taine, prin vecernii și utrenii, prin acatiste și paraclise, prin rugăciunile preoților și credincioșilor. De aceea, plecăciune și rugăciune se cuvine pentru mâinile care au zidit această biserică și pentru toți preoții din lanțul de aur care au făcut să strălucească acest sfânt altar”!, a conchis Preasfințitul Daniil.
După Sfânta Liturghie, părintele paroh Ionel Popescu a făcut o scurtă incursiune în istoria și viața bisericii parohiale, amintind, totodată, aportul extraordinar al ctitorului, părintele Ioan Imbroane, dar și al altor personalități în edificarea lăcașului de cult și în intensificarea acțiunilor social-filantropice. Totodată, cu ocazia începerii noului an școlar, Fundația creștină „Preot Ioan Olariu” și Parohia Timișoara-Iosefin au acordat ghiozdane cu rechizite școlare, precum și burse pentru mai mulți elevi, aflați într-o situație materială precară, dar cu merite deosebite la învățătură.
În continuare soborul slujitor a săvârșit slujba sfințirii icoanelor din mozaic, ce împodobesc fațada bisericii. După slujba de sfințire, Fanfara Societății Literar-Artistice „Mihai Eminescu” din Coștei – Serbia, condusă de Ilie Capeț, a susținut, în parcul din incinta parohiei, un recital de cântece românești. Biserica Parohiei Iosefin, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a fost construită între anii 1932-1936 și sfințită la 8 septembrie 1936 de către Episcopul Andrei Magieru al Aradului.

Comentarii

comentarii