Acasă Economic IT-iştii din vestul ţării nu au auzit de criză

IT-iştii din vestul ţării nu au auzit de criză

DISTRIBUIȚI

Conform Studiului AIMS salary Map IT, în vestul ţării nivelul mediu al salariului brut lunar pentru un software developer senior este de 6.711 de lei în timp ce un junior developer câştigă în medie doar 2.994 de lei brut pe lună. Cu toate acestea, există companii care plătesc mai bine începătorii în domeniul programării, salariile acestora variind pe o plajă destul de largă, de la un minim de 1.040 de lei şi până la un maxim de 6.060 de lei brut pe lună. 

La ediţia din acest an al studiului au participat 30 de firme din Timişoara, Cluj, Sibiu şi Braşov grupând împreună peste 6.200 de angajaţi. Peste 90% dintre companiile participante sunt investiţii străine directe sau firme cu acţionariat mixt-român şi străin. În 2011 companiile participante la studiu au declarat că vor creşte nivelul salariilor cu o medie de 10%.

„Diferenţele pot fi justificate atât de nivelul de competenţă diferit de la caz la caz (un angajat începator talentat, cu competenţe tehnice foarte bune este valorizat întotdeauna mai bine ca unul fără aptitudini tehnice deosebite), dar şi de politicile salariale diferite (unele companii din domeniu au grile de salarizare diferite faţă de altele) sau chiar de capacitatea personală de a negocia un salariu bun în momentul angajării”, afirma Şerban Mrejeriu, Human Resources Consultant la AIMS Human Capital România, compania care a realizat pentru a şasea oară studiul de salarizare AIMS salary Map IT – studiu destinat exclusiv zonei de Research&Development din vestul ţării.
Nivelul salariilor creşte pe măsura avansării în scara ierarhică. Un şef de departament (un manager de nivel superior care conduce de obicei echipe mari, de peste 50-100 de angajati) câştigă în medie 12.127 de lei brut pe lună, de aproape două ori mai mult decât un team leader senior. În general, salariile din domeniul tehnic le depăşesc net pe cele din departamentele de suport. Spre exemplu, persoanele cu funcţii de conducere din domenii de suport – Resurse umane, Financiar – câştigă mai puţin decât un specialist senior în programare cu 5-6 ani de experienţă, dar care nu are atribuţii de conducere. Acest fapt se poate datora şi specificului pieţei de muncă din domeniu – în timp ce pentru specialiştii în dezvoltare software concurenţa este foarte mare – aceştia având de multe ori de ales între mai multe oferte de angajare, firmele de dezvoltare software pot recruta personal administrativ şi din domeniul producţiei sau al comerţului, unde salariile nu sunt atât de ridicate.
 
Creşteri salariale în 2010
 
Majoritatea companiilor au practicat creşteri salariale în 2010, cu cifre cuprinse între 3% şi 20%. O medie a creşterilor salariale de anul trecut, pentru toate categoriile de angajaţi (management şi specialişti) se situează însă la 10,10%. Un fapt interesant este însă că peste o treime din companiile respondente au aplicat pe anul trecut creşteri salariale mai mari decât cele bugetate iniţial. Acest fapt, neobişnuit pentru o industrie în care previziunile şi analizele de costuri sunt destul de stricte, se datorează, partial, creşterii peste aşteptări a inflaţiei dar şi a competiţiei prezente pe piaţa forţei de muncă de profil, care a dictat creşteri salariale mai mari, pentru a pastră sau a atrage angajaţii valoroşi în companie.
Piata de R&D din zona de vest a României este aliniată la practicile internaţionale, oferind pachete de beneficii generoase, peste media pieţei forţei de muncă din România. Astfel, peste 60% din companii practică munca în regim flexitime, permiţând salariaţilor să îşi modeleze programul de lucru în funcţii de preferinţele proprii (să înceapă munca mai târziu, respectiv mai devreme, dupa caz, decât orarul general). În cele mai multe cazuri, orele suplimentare sunt compensate fie prin alte ore libere acordate la cerere fie prin plata unor bonusuri. Plata orelor suplimentare se practică în 60% din situaţii în cazul angajaţilor de rând şi în doar 26% din cazuri în situaţia angajaţilor din eşaloanele manageriale (aceştia cer în general un program de lucru mai flexibil). De asemenea, acordarea unor zile suplimentare de concediu nu este o practică neobişnuită în cadrul companiilor din domeniu. În peste 56% din cazuri angajaţii beneficiaza de un concediu mai mare decât cel prevăzut în lege. Printre beneficiile practicate în piaţa de profil se mai numără petrecerile tematice, asigurări medicale private sau stipendii în cazul naşterii unui copil în familia angajatului.
Studiul AIMS salary Map IT are ca obiectiv stabilirea nivelurilor de salarizare practicate pe piaţa de profil pentru 25 de poziţii specifice (cum ar fi software developer, test engineer, hardware design engineer, team leader, project manager) dar şi particularităţile politicii de beneficii extrasalariale acordate angajaţilor.

Comentarii

comentarii