Acasă Economic La ferma Pădureni din Arad vacile se mulg singure şi când vor...

La ferma Pădureni din Arad vacile se mulg singure şi când vor ele cu un super-robot computerizat

DISTRIBUIȚI

Zoltan Szoli directorul  fermei PadureniSocietatea Agricolă „Pădureni” din Chişineu Criş, judeţul Arad, a fost înfiinţată în 1991 şi desfăşoară activităţi atât pe vegetal, cât şi pe creşterea animalelor. Deţine 700 de ha, pe care cultivă cereale pentru hrana animalelor, şi 132 de vaci Bălţată românească, dintre care 64 sunt în lactaţie, restul sunt juninci şi viţeluşi.

Vacile decid singure când se mulg

Aici se întâmplă un fenomen inedit pentru lumea patrupedelor, dar care a intrat în normalitate: vacile merg singure şi când vor ele să se mulgă cu inteligentul robot Lely. Acesta funcţionează non-stop 24 din 24 de ore. Cum s-a ajuns aici? Szabo Zoltan, proprietarul fermei ne-a explicat: „Am crescut efectivul de animale şi am hotărât că, dacă vrem să ducem activitatea de creşterea vacilor şi mai departe, atunci trebuie să investim serios. Aveam un sistem de muls mobil cu bidonul, dar am optat pentru varianta ultramodernă şi am luat robotul Lely Astronaut A4 cu o capacitate de peste 2.000 litri pe zi. Acum, vacile  decid când vor să fie mulse, e la alegerea lor. Nimeni nu le forţează, fac aşa cum simt ele. Animalele vin singure la robot şi se aşează pe poziţie cu ugerul pentru ca să fie mulse”. Zoltan a vrut iniţial să construiască o sală de muls, dar a aflat de robot şi l-a văzut şi cum lucrează. I-a plăcut foarte mult. Cu o sală de muls, nu ar fi scos intervenţia omului, care este de fapt problema principală. El nu găseşte mână de lucru în fermă. Nu vrea nimeni să se angajeze la coada vacii, deşi oferă salarii frumoase. „Atunci, eram legaţi de oameni, iar lotizarea vacilor pe grupele de muls era foarte greu de făcut sau furajarea diferenţiată. Acum, toate aceste probleme se rezolvă prin robotul Lely, de la centrul de comandă. Acesta este considerat a fi cel mai inteligent de pe piaţa românească şi acceptat cu mare plăcere de animale. Poate să deservească până la 70 de vaci pe zi”, spune Zoli. Pentru a fi achiziţionat robotul a fost accesat un credit de investiţie pe şapte ani. Grajdul a fost conceput pentru noul sistem de muls. Înăuntru este spaţiul de odihnă cu maşina inteligentă, iar afară, aleea de furajare şi mişcare a patrupedelor. „La început a fost greu să le obişnuim să vină la robot, în primele trei zile, le-am împins forţat. Am avut şi reprezentanţii firmei aici. Apoi, am trecut la metode dirijate. Într-un timp relativ scurt, animalele s-au obişnuit să meargă singure să fie mulse. Interesant este că, odată ce au învăţat, nu mai uită. Fiecare vacă este individualizată, iar memoria robotului o recunoaşte imediat ce intră la muls. Măsoară sănătatea ugerului, a animalului, celulele somatice sau activitatea de reproducţie şi cantitatea exactă de lapte obţinută”, a spus Zoltan Szabo.

Unele vaci se mulg şi de patru ori pe zi

Unele vaci care produc lapte mai mult merg şi de patru ori pe zi pentru a fi mulse, altele de două ori. În medie, zilnic, un animal produce 23-24 litri de lapte. De fapt, după instalarea maşinii computerizate de muls se acordă o atenţie mult mai mare furajării animalelor, astfel, că faţă de 2015, producţia de lapte s-a dublat. Prin robotul Lily laptele nu are contact deloc cu aerul. Iese din uger şi intră direct în buncăr, iar sterilizarea manșoanelor de muls se face cu ajutorul aburului fierbinte. În altă cameră, există monitorul, care afişează tot ceea ce se întâmplă în grajd. Computerul este legat prin internet direct la firma producătoare Lely. Acolo, specialiştii urmăresc şi ei în direct activitatea robotului. Reprezentanţa se află în Polonia, dar service-ul este făcut de specialiştii din Timişoara, de la AfiBanat, care sunt şi dealeri pe zona de vest. „Noi suntem primii clienţi din regiune”, a adăugat Zoltan. În septembrie 2015, Lely a fost prezentat la Expo Arad şi apoi a fost luat de ferma „Pădureni”, dar până când a fost instalat şi dat în lucru au trecut câteva luni. Astfel, fiecare vacă este monitorizată prin numărul de individualizare. Există o vacă foarte productivă care a dat şi 38 kg pe zi şi merge să fie mulsă de 4 ori. „Hormonal patrupedul simte, iar atunci când pleacă din padoc şi vine la muls deja ugerul ei lucrează. Sistemul acesta de muls prin robot îi prieşte foarte mult. Îi place. De aceea vine singură, se simte bine când este mulsă. Ea merge când vrea ea, nu când vreau eu. Eu nu îi ştiu nevoile ei, ci ea ştie cel mai bine ce nevoi are”, a explicat  Zoltan. Fiindcă impunerea cotelor de lapte de către UE este un subiect foarte fierbinte, l-am întrebat pe fermier ce părere are. El a răspuns: „Cotele de lapte sunt împotriva dezvoltării fermelor autohtone. Ar fi trebuit să ne ceară şi nouă, fermierilor români, opinia când au fost impuse. Ei au avut cote mari. Noi am avut cote mici. Acum, e şi o problemă financiară, cu preţul laptelui, care a ajuns la 0,80 leu -1 leu”, a declarat Szabo Zoltan.

Comentarii

comentarii