Acasă Eveniment La Reșița a fost semnat cel mai mare proiect european din Caraș-Severin

La Reșița a fost semnat cel mai mare proiect european din Caraș-Severin

DISTRIBUIȚI

Aproape 108 milioane de euro vor moderniza apa și canalizarea județului
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, şi directorul operatorului regional de apă din judeţ, Aquacaraș, Anatoli Liber, au semnat vineri, la Reşiţa, contractul de finanţare al proiectului „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş Severin”. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, iar valoarea totală este de 107.997.740 de euro, din care 89.252.991 de euro reprezintă cofinanţarea din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. La eveniment a participat, practic, în calitate de gazdă, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Aquabanat”, Ovidiu Rădoi, întreaga conducere administrativă a județului, parlamentari precum senatorul Iosif Secășan și deputatul Ion Mocioalcă (cel care a avut inițiativa organizării unei vizite ministeriale la Moldova Nouă și Ciudanovița), liderul PNL, Marcel Vela, primar, totodată, al Caransebeșului, subsecretarul de stat Horia Irimia,  directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Carmen Sorescu, primarul Reșiței, Mihai Stepanescu, alți primari din județ şi reprezentanţii celor opt unitaţi administrativ-teritoriale, beneficiarii direcţi ai proiectului. 

Proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş Severin” îşi propune asigurarea unor servicii de alimentare cu apă şi canalizare de calitate pentru orașele Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Oţelu Roşu, Oraviţa, Moldova Nouă, Anina, Băile Herculane, precum şi reducerea poluării pe fluviul Dunărea şi pe râurile: Timiş, Bârzava, Cerna şi Bistra, ca urmare a tratării afluenţilor de apă uzată. Prin implementarea acestui proiect, 138.000 locuitori ai judeţului Caraş-Severin vor beneficia de alimentare cu apă potabilă de calitate şi un sistem de canalizare modern.

Este, practic, cel mai mare proiect european din Caraș-Severin, a observat președintele consiliului județean, Sorin Frunzăverde. Demnitarul a mai spus că și implementarea acestui proiect s-a făcut în timp record, așa cum s-a întâmplat și cu cel anterior, pe ISPA, pentru că a fost demarat în toamna lui 2011 și iată, acum, în vara lui 2012, se semnează deja contractul de finanțare și execuție. Termenul de finalizare a proiectului este la 31 decembrie 2015. ”E o performanță să pornim un asemenea volum investițional într-un timp atât de scurt, a spus Frunzăverde. Într-o lună și jumătate vom scoate la licitație execuția pe partea de reabilitare a rețelelor și în două luni vor demara lucrările pentru stațiile de epurare din orașele județului, a căror participare la proiect este de sub 1 la sută din finanțarea lucrărilor”.

Ministrul Rovana Plumb s-a declarat mulțumit de vizita în Caraș-Severin, acolo unde există sensibile probleme de mediu, i-a mulțumit președintelui Sorin Frunzăverde pentru primire și deputatului PSD Ion Mocioalcă pentru inițiativa de a organiza vizita în județ. Rovana Plumb a declarat că actualul guvern este foarte decis să recupereze decalajele față de UE și are ambiția să adopte toate acele politici publice menite să conducă la un trai de nivel european. ”Ne-am promis să prioritizăm modernizarea întregii infrastructuri de apă și canalizare, a precizat Rovana Plumb, iar acest proiect acoperă cele două municipii și celelalte orașe ale județului. Rata de conectare la apă a cărășenilor este, în prezent, de 87,6 la sută, iar după finalizarea proiectului vom ajunge la 100 la sută. Iar racordarea la canalizare se va acoperi până la 40 la sută în 2015, în prezent această rată fiind de 61,12 la sută în Caraș-Severin”.

Cartierele externe ale Reșiței și satul aparținător nu intră în acest proiect, așa cum sesizase primarul Mihai Stepanescu, dar Sorin Frunzăverde a punctat că nu trebuie să cădem într-un lamento specific, pentru că dintr-un total de 175 de milioane de euro pentru apă și canalizare, împreună cu ISPA, Reșiței îi revin 75 de milioane de euro.

Comentarii

comentarii