Acasă Cultura Lecturile politicienilor timişoreni. Cât și ce anume citesc oamenii politici din Timișoara?

Lecturile politicienilor timişoreni. Cât și ce anume citesc oamenii politici din Timișoara?

DISTRIBUIȚI

Motto: „De lectură nu duc dorul, că citesc mereu contorul.” (Ion Bindea)

Ce anume citesc puternicii zilei? Aparent, o temă de tabloid, o întrebare care ne-ar putea interesa doar dintr-o oarecare curiozitate superficială. Însă, dincolo de această aparenţă, un adevăr incontestabil este că lectura stă la baza unei gândiri raţionale şi sănătoase, a unei înţelegeri profunde şi complexe a lucrurilor.

Spre exemplu, ignorând importanţa lecturii, românii au ajuns să aibă un preşedinte care, în cinci ani de mandat, a citit doar „Levantul” lui Cărtărescu. Chiar dacă bagajul de lecturi şi cultura generală nu garantează şi un caracter de dorit, lipsa lor nu poate genera decât politicieni incompetenţi. Astfel, curiozitatea superficială se transformă într-o problemă esenţială pentru toţi cei reprezentaţi de oamenii politici.

 

Revenind, întrebarea care ne interesează e „ce anume şi cât au citit politicienii din Timişoara?”. La această întrebare au răspuns primarul Timişoarei, prefectul judeţului Timiş, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, preşedintele PSD Timiş şi preşedintele PC Timiş. Dacă ar fi să-i credem pe cuvânt, cu toţii sunt, sau cel puţin au fost, pasionaţi de literatură. Ba mai mult, consideră lectura o activitate esenţială pentru formarea unui om politic.

„Prima formă de culturalizare a unui popor este literatura. O naţiune care nu citeşte nu are un viitor bun. Un om care nu citeşte nu poate lua decizii bune. Deci este foarte importantă literatura în viaţa unui om politic şi în viaţa unei naţiuni”, spune Maria Grapini, preşedinte conservatorilor timişeni. Şi prefectul de Timiş pare să fi învăţat ceva din ieşirile televizate ale politicienilor care siluiesc limba română. „Pentru un om politic, este important să citească, pentru a se putea exprima. Vedem o mulţime de politiceni care fac greşeli de exprimare, sau încurcă termeni şi autori. Ori nu ştiu, ori o fac din cauza emoţiilor”, e de părere Mircea Băcală. În aceeaşi notă, Titu Bojin, preşedinte PSD Timiş şi consilier judeţean, vede literatură responsabilă de „deschiderea unor noi orizonturi, dincolo de intrigile şi luptele politice”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş

Problemele au apărut în momentul în care politicienilor li s-a cerut să nominalizeze titluri de cărţi preferate sau citite recent. Aflat în concediu, Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, s-a declarat un cititor înrăit. „Citesc foarte mult. Am mai mulţi autori preferaţi, şi contemporani, şi clasici. Chiar şi poeţi. Eu sunt unul dintre cei care citesc şi poezie”, a declarat acesta. Mai greu de înţeles a fost refuzul de a nominaliza un autor, un titlu preferat sau ultima carte citită.

Primarul Timişoarei

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, este un mare amator de memorialistică. „Din păcate, beletristică citesc mai puţin. Citesc mai mult memorialistică şi alte lucruri mai tehnice. Acum citesc «Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale», de Aurel I. Rogojan. La cele preferate îmi aduc aminte cu plăcere de cărţile copilăriei, de autori ca Victor Hugo sau Alexandre Dumas”, spune primarul.

Prefectul de Timiş

Într-o situaţie mai puţin fericită se află prefectul Mircea Băcală. Pasionat de clasicism, după cum mărturiseşte, acesta nu a mai reuşit, în ultimii ani, să citească altceva în afară de acte normative. „Din păcate, de mai bine de trei ani citesc doar jurisprudenţă. Mi-au plăcut foarte mult autorii clasici şi mi-am fi plăcut să continui în domeniul clasicismului. Dintre scriitori, mi-a plăcut Călinescu. În poezie am citit cu plăcere Topârceanu şi Alecsandri”, a declarat Mircea Băcală, citând, după cum se pare, amintiri mai vechi.

Preşedintele PSD Timiş

În stânga eşicherului politic timişean îl avem pe Titu Bojin. Dincolo de rolul culturalizator, preşedintele PSD Timiş susţine că a descoperit şi lectura ca factor antistres în cariera politică. Astfel, după o confruntare politică sau o apariţie mai puţin fericită în presă, acesta alege deconectarea de la probleme prin citit. „În general, îmi place să citesc. E advărat că nu pot să mă laud că am citit foarte multe cărţi, cu toate că, de fiecare dată când am timp, mai şi citesc. Noi mai avem şi «bucurii» cu presa şi cu adversarii politici şi cititul mă ajută să mă deconectez. Am şi eu câteva cărţi pe care le ţin pe lângă mine şi le mai iau în mână din când în când. Sunt un om de suflet pentru ceea ce înseamnă cultura, nu numai cititul. Ultima carte pe care am avut-o în mână a fost din zona politică: «Tribut plătit speranţei», de Ioan Rus, unul dintre titanii guvernării PSD, din perioada 2000-2004. Mai citesc şi cărţi de aventuri, de spionaj. Mi-a plăcut foarte mult «Premiantul», de John le Carré”, a declarat Titu Bojin.

Preşedintele PC Timiş

Aşa cum era de aşteptat, doamnele, fie ele şi din politică, au o înclinaţie mai evidentă înspre literatură. Maria Grapini, preşedinte PC Timiş, participă periodic la evenimentele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor şi declară că susţine publicarea unor cărţi. „Eu am legături strânse cu literatura. Dintotdeauna, şi mai ales de când sunt om politic, am susţinut publicarea anumitor cărţi, a unor scriitori care nu aveau posibilităţi. La invitaţia domnului Ungureanu (preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor – n. r.) particip la lansări de carte. Eu însămi am fost coautoare la două cărţi anul trecut. Îmi place foarte mult să citesc. Zilele trecute am recitit o carte de Marin Preda, unul dintre autorii mei preferaţi. Am reciti «Intrusul» şi am redescoperit multe lucruri care seamănă cu cele din ziua de azi. Din păcate, timpul este limitat, dar îmi iau întotdeauna o carte cu mine când mă aflu într-o deplasare. Când mă gândesc la scriitori preferaţi, mă gândesc în primul rând la poeţii şi scriitorii noştri. Am citit mult şi din literatura universală, dar am aşa de mulţi dintre ai noştri încât prefer să-i nominalizez pe ei. Mi-a plăcut mult Marin Preda, mi-a plăcut Sadoveanu. Au scrieri şi descrieri pe care rareori le găseşti la alţi scriitori. Dintre poeţi mi-a plăcut Marin Sorescu şi Adrian Păunescu, dar asta nu înseamnă că nu l-am admirat foarte mult pe poetul naţional, Mihai Eminescu”, spune Maria Grapini.

Comentarii

comentarii