Acasă Economic Legea Dialogului Social. Negocierea contractelor colective de muncă

Legea Dialogului Social. Negocierea contractelor colective de muncă

DISTRIBUIȚI

Amendamentele din domeniul legislației muncii, inițiate prin modificarea Codului Muncii, au continuat prin adoptarea Legii nr. 62 din 2011 – Legea Dialogului Social, care a intrat în vigoare în data de 13 mai 2011. Actul normativ amintit reglementează, printre altele, negocierea, încheierea, efectele, executarea și încetarea contractelor colective de muncă. 

Astfel, contractele colective de muncă se pot negocia la nivel de unități, grupuri de unități și sectoare de activitate, criteriul de apartenență la sectoarele de activitate fiind cel al obiectului principal de activitate, astfel cum acesta este înregistrat la oficiul registrului comerțului, conform codului CAEN.    
Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepția cazului în care unitatea are mai puțin de 21 de angajați. Legea stabilește că inițiativa negocierii aparține angajatorului sau organizației patronale și ea va debuta cu cel puțin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a perioadei de aplicabilitate a diferitelor clauze.
Cu toate acestea, în cazul în care angajatorul sau organizația patronală nu inițiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizației sindicale sau a reprezentanților salariaților, în termen de cel mult 10 zile calendaristice.
Părțile implicate sunt egale și libere la negocierea și încheierea contractelor colective de muncă, orice imixtiune a autorităților publice fiind interzisă. 
 
Avocat Adela – Raluca Fara
CHSH Gilescu & Partenerii SCA

Comentarii

comentarii