Acasă Actualitate Legendarul Nicu Covaci, fondatorul formaţiei “Phoenix”, uitat de autoritățile locale din Timișoara,...

Legendarul Nicu Covaci, fondatorul formaţiei “Phoenix”, uitat de autoritățile locale din Timișoara, chiar în ziua în care împlinește 75 de ani

DISTRIBUIȚI

Nicu Covaci, fondatorul formaţiei “Phoenix”, considerată cea mai de succes trupă rock românească din toate timpurile, împlinește azi 75 de ani. Născut la Timişoara, Covaci a scris și interpretat împreună cu formația sa câteva dintre hiturile perene ale muzicii românești.

Artistul a fost omagiat de instituții care au avut un rol în ascensiunea și succesul formației, încă din anii `60, cum ar fi casa de discuri Electrecord sau radioul public.

Pe de altă parte, Mimo Obradov, unul dintre cei mai importanți jurnaliști rock, care locuiește în Timișoara, a semnalat cu tristețe lipsa de interes la nivel local față de aniversare.

“Începută pe malul Begăi cariera celei mai îndrăgite formații rock din România ajunge, la ceas aniversar (60 de ani de cîntat și 75 de ani împliniți de Nicu Covaci), tot aici, la Timișoara. Instituțiile de cultură nu și-au manifestat interesul să marcheze un moment semnificativ pentru unul din aspectele specifice care au plasat cîndva orașul în avangarda culturală a țării. De fapt, asta nici nu e o surpriză. Administrația municipiului și cea a județului, cu mici excepții datorate mai degrabă unor demersuri personale ale unor funcționari publici, nu prea mai susțin valorile culturale ci preferă evenimentele populiste, tîrgurile, paradele, unde se și poate degusta ceva mai mult decît folclor adevărat, operă, jazz sau rock. Conștiința locului s-a redus la un grup mic de oameni care încă mai cred în valorile generate aici și răspîndite în toată țara, în lume. Lor li se datorează și faptul că ziua de naștere a celui care a înființat grupul Phoenix (inițial Sfinții), a compus zeci de cîntece intrate în conștiința colectivă a mai multor generații de români, le-a cîntat cu muzicienii care i-au fost alături pe parcursul anilor, va fi aniversată chiar în 19 aprilie aici. Nu pe o scenă mare ci într-un club, la Casa del Retro. Pe malul Begăi. Fie… și așa. La mulți ani, Nicu Covaci, la mulți ani Phoenix! Mulțumesc pentru deosebita onoare de a prezenta acest mic dar atît de însemnat eveniment.,” a scris Obradov.

 

Comentarii

comentarii