Acasă Actualitate Lovesc bolile de sezon: 101.104 persoane cu infecţii respiratorii, dintre care 20.538...

Lovesc bolile de sezon: 101.104 persoane cu infecţii respiratorii, dintre care 20.538 pneumonii

DISTRIBUIȚI

În săptămână 5-11 martie 2012, 101.104 persoane s-au prezentat la medic cu infecţii respiratorii acute, numărul acestora fiind în creştere cu aproximativ 3,8% faţă de cel înregistrat în săptamâna precedentă, conform raportului transmis de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile.

În schimb, un număr de 20.538 dintre acestea au fost înregistrate cu pneumonii, mai mic cu 2,9% comparativ cu săptămâna precedentă. Şi numărul cazurilor compatibile cu gripa înregistrate la nivel național a fost mai mic comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă (112 față de 123) şi de 1,9 ori mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a anului trecut (214).

În săptămâna 5-11 martie, au fost confirmate cu laboratorul 21 cazuri de gripă AH3. Numărul cazurilor de gripă confirmate de la debutul perioadei de monitorizare şi până în prezent este de 216 cazuri cu virus gripal AH3N2 şi 3 cazuri de gripă cu virus gripal B.

Pe baza datelor epidemiologice, se consideră că activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, cu accente regionale (zona de est, zona de sud și zona central a ţării) şi focare locale cu cazuri sporadice în restul teritoriului.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă, să asculte sfatul medicilor, să nu neglijeze regulile de igienă personală şi să respecte un regim de viaţă sănătos. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor de unică folosinţă pentru strănut sau tuse, sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii. În această perioadă, este bine ca, alimentaţia să fie bogată în proteine, legume şi fructe. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Comentarii

comentarii