Acasă Actualitate Lugojul, o cetate a muzicii, în care răsună, de acum, “Pianina Bucuriei”...

Lugojul, o cetate a muzicii, în care răsună, de acum, “Pianina Bucuriei” oferită de Clubul Rotary Timişoara

DISTRIBUIȚI

Toamna a transformat vibraţiile municipiului Lugoj în acorduri muzicale, care înalţă cetatea în armoniile “Pianiei Bucuriei”, un dar oferit Casei Bredicenilor, simbol al culturii bănăţene, de Asociaţia Bulgarilor Catolici din Germania în parteneriat cu Clubul Rotary Timişoara.

Zeci de copii împreună cu părinţii şi dascălii lor au participat la inaugurarea Pianinei Bucuriei, în cadrul unui eveniment emoţionant care a avut loc joi seara, în sălile în care în veacurile trecute se discuta politică unionistă care a dus la Marea Unire a românilor, despre ştiinţele promovate de de Cornelia Brediceanu ori se scriau pagini de poezie de către Lucian Blaga, soţul Corneliei sau se aşterneau notele pe portativele dirijorului şi compozitorului Mihai Brediceanu.    

Emoţia a fost prezentă şi de astă dată, pentru că de acum, orice copil al Lugojului va putea cânta pe această pianină, iar din primăvară, când vremea va permite, ea va fi amplasată în curtea Casei Bredicenilor, pentru a   le fi la îndemână şi altor categorii de iubitori de muzică interpretată la pian.

Primii care şi-au arătat măiestria au fost micuţii Corului de copii al Academiei Lugoj Clasic dirijat de Claudia Creţiu.

Finalul programului artistic organizat cu aportul directoarei Bibliotecii Municipale Lugoj, Henrieta Szabo, a adus delectare şi aplauze în rândurile publicului programul susţinut la pian de tânărul muzician şi compozitor timişorean Mihai Reja (alumi al Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest Timişoara), care a interpretat câteva din creaţiile proprii.

A fost o seară minunată, care ne dă siguranţa, tuturor, că valorile culturale ale Bredicenilor nu se vor pierde, ci se vor perpetua, adaptate vremurilor.

Au fost prezenţi la serata muzicală membrii Cluburilor Rotary din Timişoara şi Lugoj, Sabin Ceontea (membru în boardul Clubului Rotary Timişoara), Akbar Barmaiun (Club Rotary Timişoara), Lia Lucia Epure, coordonator al proiectului “Pianinele Bucuriei”, alături de o parte importantă a echipei Rorary Lugoj, împreună cu cunoscutul rotarian Ivan Bloch (fost Guvernator al Districtului Rotary) și Laura Verdeș.

Totul a fost imortalizat pe peliculă de Adriana Weimer, de la Biblioteca Municipală Lugoj, iar proiectul “Pianinele Bucuriei” continuă cu alte instrumente oferite mai multor şcoli din judeţ.

Comentarii

comentarii