Acasă Cultura Lumea lui Oravitzan – cel mai mare pictor al Banatului – lansare...

Lumea lui Oravitzan – cel mai mare pictor al Banatului – lansare la Două Bufnițe

2083
DISTRIBUIȚI

Cel mai mare artist plastic al Banatului va fi prezent miercuri, 4 iulie, de la ora 18.30, la Două Bufnițe din Piața Unirii Timișoara, unde va avea loc o inedită lansare de carte intitulată “Lumea lui Oravitzan”, de Ionel Bota, Editura Eikon 2018.

Alături de artist vor fi invitați Cornel Ungureanu, Marcel Tolcea, Daniela Marchetti (Udine, Italia), Oravitzan și Ionel Bota. Silviu Oravitzan este un artist plastic român născut în 4 octombrie 1941 la Ciclova Montană, județul Caraș-Severin. Are numeroase expoziții și lucrări de artă în muzee și colecții private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite etc. Deși pare influențat de diferiți pictori abstracți din secolul XX, Oravitzan e considerat a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin-ortodox.

“Pentru mine nu sunt importante decât lucrurile care nu se pot picta. Şi dacă, totuşi, nu renunţ la pictură, perseverând de o viață, acesta este răspunsul la înclinaţia mea pentru tăcere. Mă preocupă legătura dintre ceea ce nu se vede și ceea ce nu se vorbeşte. Rolul meu, ca artist, este să fac un soi de „traducere”. Sigur, nu oricum, după ureche sau la prima vedere. Opera de artă îşi atinge scopul nu oferindu-se pur şi simplu contemplării, ci insinuându-se la însăşi temelia fiinţei noastre, dându-ne formă și conținut în același timp. Iată de ce arta autentică mai mult decât să ne convingă ne pune în ordine. Altfel spus, puterea artei stă în capacitatea ei de a zidi”, spune Oravitzan, în Ars Poetica.

Comentarii

comentarii