Acasă Economic Macara gigant pentru șantiere navale, cu 6 metri mai înaltă decât Catedrala...

Macara gigant pentru șantiere navale, cu 6 metri mai înaltă decât Catedrala Mitropolitană din Timişoara

DISTRIBUIȚI

macara prompt 1Premieră industrială românească

Grupul de firme „PROMPT-UMT” din Timişoara a conceput și construieşte cea mai mare şi eficientă macara din România, destinată șantierelor de construcții navale.

Cu o tradiţie de peste 65 de ani în domeniu, PROMPT SA este furnizor general în domeniul utilajelor de ridicat şi singura companie românească angrenată în concepția și costrucţia macaralei gigant, fiind câștigătoarea unei licitații internaționale. Uriaşa instalaţie de ridicat care a implicat munca a peste 40 de specialiști și 200 de muncitori manevrează o sarcină de 120 de tone. Ea va fi utilizată și în tandem cu sora ei geamănă, care va fi motată începând cu luna aprilie, astfel încât împreună vor putea manevra 240 de tone, fiind utilizate în fluxul de producție al navelor. Ne putem imagina că o singură macara poate ridica în acelaşi timp circa 8 vagoane de marfă goale sau 100 de autoturisme pana la înălțimea unui bloc de 15 de etaje. Distanţa la care sarcina poate fi manevrată faţă de axul macaralei ajunge până la 55 de metri; mecanismul de deplasare are o lungime de 38 de metri (mai mare cu 8 metri decât balena albastră, cel mai mare animal din lume) şi având la bază 64 de roţi. Înălţimea macaralei va fi de 96 de metri, cu 6 metri mai mare decât Catedrala Mitropolitană din Timişoara, cea mai înaltă biserică din România. Macaraua gigant va fi parte a fluxului de producție a navelor, ea putând fi văzută „la lucru” pe un şantier naval din România începând cu luna martie a acestui an.
„Provocarea cea mai mare legată de acest proiect constă nu doar în concepția, cât și în realizarea lui de către o companie cu capital 100% românesc, utilizând o bază de subcontractori din țară, în condiţiile în care industria grea din România a pierdut mult din forţă în ultimii 25 de ani, iar numărul industriaşilor din domeniu este limitat de cerinţele tehnologice impuse de acest proiect gigant. Cu alte cuvinte, putem vorbi de un produs original 100%, made in România” – afirmă Dan Sîrbu, director comercial al PROMPT SA. Macaraua este un concept nou, rezultat al colaborării interdisciplinare: construcții metalice, mecanisme, instalație electrică, acționată cu echipamente moderne, conform ultimelor noutăți mondiale și europene în materie de instalații de ridicat de acest tip. Noutatea absolută pe care o aduce această macara este utilizarea unor oțeluri speciale corelate cu soluții inovatoare ale construcției metalice, dar și a mecanismelor. Concretizând, toate aceste inovaţii înseamnă consum energetic diminuat, supleţe şi mai ales o scădere semnificativă a costurilor de manipulare şi exploatare. Directorul general al PROMPT SA, Dr. Ing. Mihai Olariu a anunţat că uriaşa instalaţie va intra în cursul acestui trimestru în perioada de testări, urmând ca în aprilie să aibă loc inaugurarea oficială a acesteia. Lider tradițional românesc în domeniul utilajelor de ridicat de orice capacitate, al construcțiilor metalice și industriale, PROMPT-UMT oferă soluții complete, moderne, permanent adaptate la nevoile clienților. Grupul face parte din noua elită a industriaşilor români care se formează după anii 90, reuşind să renască industria românească de profil prin menţinerea şi întărirea unui brand naţional şi regional. Istoria grupului se întinde pe parcursul a peste 65 de ani, anul 1949 fiind anul înfiinţării institutului de cercetare-proiectare (părintele spiritual al PROMPT), urmat de 1960 când s-a născut UMT, prin comasarea Întreprinderii Metalurgice Bănăţene cu Atelierele „Pădurea Verde”, din cadrul Atelierelor C.F.R. Timişoara. Au fost create aici de-a lungul timpului mii de locuri de muncă (8100 oameni lucrau în 1989 în companie), iar în prezent aici lucrează 450 de angajaţi a căror poveşti de viaţă sunt legate de una din cele mai mari companii din România, împreună reuşind să colaboreze pentru crearea unui jucător activ pe piaţa internaţională.

Comentarii

comentarii