Acasă Eveniment Magazinele de etnobotanice tratate diferit, la Timişoara

Magazinele de etnobotanice tratate diferit, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Dependenţii de etnobotanice pot să-şi procure liniştiţi dozele în capitala Banatului
Patroniii unor magazine de etnobotanice au noroc la Timişoara şi comisiile mixte le-au dat liber să-şi continue comercializarea prafurilor de tras pe nas şi a substanţelor de fumat chiar şi după verificări stricte. Două din cele şase magazine de vise merg mai departe, la Timişoara. Echipele comune, formate din poliţişti, inspectori de la Garda Finanicară şi de la Direcţia de Sănătate Publică, dar şi din specialişti de la ISU „Banat”, au reuşit, totuşi, să închidă patru magzine de vise, pentru diferite neregului.

Etnobotanice cu şi fără probleme…

Timp de o săptămână au fost vizate aproape toate magazinele de droguri sintetice din oraşul de pe Bega. Unii se pare că nu au fost atât de ilegali. „În urma verificărilor, membrii comisiei mixte de control au întocmit 3 dosare penale administratorilor a trei astfel de magazine, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi falsificare de alimente sau alte produse, fiind ridicate în vederea expertizării aproximativ 300 de plicuri cu substanţe cu efecte psihoactive. De asemenea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 34.000 de lei, fiind dispusă suspendarea activităţii pentru patru dintre cele şase societăţile comerciale controlate”, spune Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş. Nimeni nu poate explica însă de ce două dintre magazinele de etnobotanice vizate pot să-şi desfăşoare în continuare activitatea, în capitala Banatului.

Până la 8 ani de închisoare pentru comercializarea de „vise”…
Controalele încrucişate la magazinele de etnobotanice din Timişoara au avut loc în perioada 28 februarie – 6 martie. Guvernul susţine că va interzice total vânzarea şi deţinerea substanţelor etnobotanice, printr-un act normativ. Conform acestuia, pedepsele pentru comercializarea etnobotanicelor vor include amenzi de 100.000 lei şi închisoare de 2-8 ani. Pe 17 februarie 2011, a fost emis un ordin comun pentru constituirea echipelor mixte ce efectuează controale, conform competenţelor legale, în locurile sau în mediile în care se produc, se comercializează, se utilizează sau se consumă substanţe sau produse noi cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii, altele decât cele reglementate.
Afişe împotriva drogurilor legale, la Timişoara
Organizaţia Noua Dreaptă a lansat, la nivel naţional, o amplă campanie împotriva consumului de droguri şi a magazinelor „de vise”. Mai multe echipe de militanţi naţionalişti au lipit afişe şi în Timişoara, cu mesajele „NU drogurilor! ‘Visele’ costă: VIAŢA şi LIBERTATEA!” şi „NU drogurilor! Mai devreme sau mai târziu le afli preţul: viaţa şi libertatea!”. “Posibilitatea de a achiziţiona exterm de facil „prafuri magice” şi alte buruieni, mai mult sau mai puţin sintetice, a atras foarte mulţi cumpărători din rândul tinerilor (naivi), petrecerile şi zilele plicticoase fiind presărate cu „vise”. Astfel, consumul de etnobotanice, care în rândul tinerilor români a ajuns la cote îngrijorătoare, conform statisticilor, cât şi semnalelor de alarmă trase de presă, a fost motivul care a determinat această campanie la nivel naţional”, spun cei de la Noua Dreaptă Timişoara. Au fost acoperite mai multe zone din oraş, dându-se importanţă mai ales locurilor din apropierea liceelor, tinerii neinformaţi fiind printre victimele predilecte ale „vânzătorilor de vise”.

Droguri pentru bogaţi

Cei ce au încercat vreodată prafurile albe legale, provenite de la magazinele de etnobotanice, spun că efectele lor sunt relativ similare altor droguri de prizat, din categoria drogurilor de mare risc, precum cocaina sau amfetamina. Specialiştii spun că acestea sunt extrem de periculoase pentru organism şi, în timp, creează dependenţă psihică şi fizică. Preţul prafurilor legale de tras pe nas a oscilat, în România. Înainte de a fi interzise prima oară, prafurile puteau fi cumpărate cu preţuri între 120 şi 150 de lei pe gram. Imediat ce au fost reintroduse şi a apărut renumita „sare de baie”, preţurile au explodat, un gram de praf ajungând să coste aproape 50 de euro. Acum există zeci de tipuri de parfuri legale pe piaţă, cu preţuri între 100 şi 200 de lei pe gram. Pe piaţa neagră, un gram de cocaină costă de la 60 la 100 de euro, în funcţie de puritate. Cocaina este considerată drogul bogaţilor. Dacă au posibilităţi, dependenţii sunt în stare să cheltuie săptămânal câteva mii de euro pentru cocaină. Etnobotanicele ce au pretenţia că ţin locul cocainei sunt aproape la fel de scumpe.

Comentarii

comentarii