Acasă Economic Mai multe locuri de muncă în prima jumătate a anului

Mai multe locuri de muncă în prima jumătate a anului

DISTRIBUIȚI

BestJobs a făcut public un raport privind evoluția pe piața locurilor de muncă pentru prima jumătate a anului 2011. Raportul conține o analiză comparativă a situației actuale față de cea de anul trecut pe piața muncii din România. Conform rapotrului, a crescut numărul anunțurilor publicate, cu 26% în semestrul I 2011 față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai ridicată rată de creștere înregistrându-se în luna mai (+53%).

 În 2011 orașele din provincie au înregistrat o creștere a numărului de anunțuri publicate mai semnificativă față de București. Astfel, orașul Alba Iulia conduce topul cu o creștere de 107% față de aceeași perioadă a anului trecut, urmat de Sibiu (73%), Brașov (68%) și Pitești (61%). București a înregistrat o creștere de 23%, sub media semestrială. Cele mai multe anunțuri de locuri de muncă disponivile privin din București – 31%, Timișoara – 6%, Cluj Napoca – 6%, Brașov – 4%, Iași – 4%, Constanța – 3%, Sibiu – 3% și Arad – 2%. Diferența mare de creștere dintre orașele din țară și București este motivată atât de intensificarea investițiilor și înființarea de noi companii în orașele mari din provincie, cât și de faptul că în București criza nu a afectat atât de puternic numărul de locuri de muncă disponibile, fapt care a condus în restul tării la o scădere dramatică în anii trecuți. Găsirea de locuri de muncă în străinătate a început să prezinte un interes mai mare pentru candidați, printre primele 10 cuvinte cheie utilizate în căutări se regăsesc nume de țări, precum Spania, Marea Britanie, Franța și posturi, precum șofer, inginer, contabil. De asemenea a crescut oferta de locuri de muncă peste hotare, vizați fiind specialiștii din inginerie, sănătate și software. În 2011 numărul de locuri de muncă în strănătate a crescut cu 27% comparativ cu 2010. A crescut numărul de anunțuri ce vizează personalul medical și anume pentru rezidenți, medici specialiști, asistenți, veterinari, stomatologi. Pe lângă joburile pentru străinătate ce nu necesită o pregătire specială pentru îndeplinirea atribuțiilor, de exemplu joburile sezoniere în agricultură și servicii, au pair, întreținere, vânzări, chiar șoferi, a crescut numărul de anunțuri pentru poziții specializate în IT, sănătate, new media, inginerie (cu diverse ramuri: construcții, exploatare ușoară, aeronautică, telecomunicații), dar și numărul de anunțuri pentru ingineri. 

 
Cei mai căutați candidați sunt cei cu o experiență între 3 și 5 ani
 
În ceea ce privește experiența candidaților, în momentul de față sunt vizate atât persoanele cu experiență redusă (de exemplu, studenți pentru call-center sau casieri pentru bănci), cât și persoane cu un nivel de experiență de peste 5 ani cu referire aici la posturi în management, de la poziții administrative până la poziții de manageri de prima linie (25%), Cei mai căutați candidați sunt însă cei cu o experiență între 3 și 5 ani. În ceea ce privește nivelul studiilor, în semestrul I 2011, aproximativ 10% din joburile publicate au solicitat exclusiv candidați cu studii superioare.
 
Situația este pozitivă dar încă nu se poate vorbi de măriri salariale, prime și cadouri de sărbători
 
Evoluția pozitivă o regăsim și în rata șomajului, astfel la sfârșitul lunii iunie 2011, rata șomajului înregistrat la nivel național a fost de 4,78%, mai mică cu 0,19% decât cea din luna mai a anului 2011, și mai mică cu 2,72% decat cea din luna iunie a anului 2010. Optimismul îl găsim doar parțial și în declarațiile angajaților români, față de anul trecut 10% declară că în prezent au o mai mare siguranță a locului de muncă și 14% au beneficiat de măriri salariale.Tot din afirmațiile utilizatorilor BestJobs aflăm că perioada de găsire a unui job se menține în continuarela un nivel ridicat, peste 53% reușind în 3-6 luni să se angajeze, față de doar 32% ce realizează acest lucru în maxim 3 luni. Analizând indicatorii principali care reflectă starea pe piața muncii, și anume rata șomajului, numărul de locuri de muncă disponibile și nivelul salarial, putem afirma că situația este pozitivă, dar mai avem de așteptat o perioadă până când vom discuta despre măriri salariale, prime și cadouri de sărbători, decontări concedii sau alte beneficii uitate de mult timp în unele companii.

Comentarii

comentarii