Acasă Actualitate Manual pentru primarii care se confruntă cu situaţiile de urgenţă

Manual pentru primarii care se confruntă cu situaţiile de urgenţă

DISTRIBUIȚI

La inundaţiile din primăvara lui 2005 a fost o brambureală totală. Oamenii nu ştiau ce să facă, iar echipamente multe nu prea existau la acea vreme pentru a interveni în astfel de situaţii. Primarii, şefii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, erau şi ei în ceaţă, pentru că demult (sau deloc) nu s-au mai confruntat cu astfel de situaţii. Ori în caz de inundaţie trebuie să acţionezi organizat, aproape milităreşte, pentru a ieşi cu bine la liman. Acum s-au mai achiziţionat ceva utilaje pentru intervenţie, s-au mai instruit oameni şi… chiar s-a scos un manual pentru primari pentru a învăţa cum se intervine în astfel de situaţii de urgenţă. “Manualul primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă în caz de inundaţii” este pus la loc de cinste pe site-ul Prefecturii Timiş – www.prefecturatimis.ro.

Primarul “stabileşte măsurile necesare pentru asigurarea hrănirii, a cazării şi a alimentării cu energie şi apă a populaţiei evacuate”

Acest manual vine în sprijinul activităţilor de gestionare a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, pe care le desfăşoară primarul şi cuprinde un algoritm al activităţilor care se derulează înaintea, pe timpul şi după producerea inundaţiilor. Acţiunii care în primăvara lui 2005 erau făcute cam de-a valma… Conform acestui manual, primarul are o serie de atribuţii în astfel de situaţii. Răspunde de alarmarea, protecţia şi pregătirea populaţiei pentru situaţiile de protecţie civilă, solicită asistenţă tehnică şi sprijin pentru gestionarea situaţiilor de protecţie civilă, asigură evaluarea şi centralizarea solicitărilor de ajutoare şi despăgubiri în situaţii de protecţie civilă, precum şi distribuirea celor primite, coordonează nemijlocit evacuarea populaţiei din zonele afectate de situaţiile de protecţie civilă, stabileşte măsurile necesare pentru asigurarea hrănirii, a cazării şi a alimentării cu energie şi apă a populaţiei evacuate, dispune măsuri pentru asigurarea ordinii publice în zona sinistrată, gestionează, depozitează, întreţine şi conservă tehnica, aparatura şi materialele de protecţie civilă, prin serviciile de specialitate subordonate şi multe altele. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le facă primarul în diferite situaţii, toatre descrise în acest manual. Poate aşa, avem o şansă a plus ca apărarea şi gestionarea unor astfel de posibile situaţii de urgenţă să se facă… ca la carte…

Comentarii

comentarii