Acasă Politica Marius Popovici: „Dacă politicienii români ar fi canalizat energia lor spre construcţii,...

Marius Popovici: „Dacă politicienii români ar fi canalizat energia lor spre construcţii, în ultimii 23 de ani, România ar fi întrecut multe ţări europene”

DISTRIBUIȚI

marius popoviciZilele trecute, vicepreşedintele PNŢCD Marius Popovici s-a întâlnit, în Germania, cu mai mulţi demnitari, care au reiterat ideea şi solicitarea ca România să facă mai mulţi paşi spre stabilitate politică şi socială, în Germania fiind cunoscute, cu regret, permanentele certuri politice din ţara noastră.

„Din păcate, politicienii români nu înţeleg nici acum că în democraţie ai nevoie de multă flexibilitate, compromis, pentru ca ţara pe care o reprezintă să avanseze. Ca un exemplu din aceste zile, din Europa Occidentală, aş prezenta conceptul social-democrat vest-european, care este de tip preventiv, în sensul că statul trebuie să investească preponderent în educaţie, învăţământ, cultură, inovaţie, cercetare, astfel ca în continuare să nu fie obligat să investească în ajutoare sociale, închisori, bani pentru şomeri şi altele. În acelaşi sens, este cunoscut faptul, la nivelul Uniunii Europene, că pe timp de criză creşterea de taxe şi impozite nu duce decât la agravarea situaţiei. Nu o spun doar eu, o spun toţi analiştii economici, mediul de afaceri autohton şi străin, România are stringentă nevoie de creştere economică prin creativitate, competitivitate şi investiţii şi nu prin creşteri de taxe, care blochează şi mai mult dezvoltarea”, spune Marius Popovici.

„Societatea românească este parţial dezbinată social”

Popovici spune că la noi nu mai există conceptul de unitate, cum există acesta în alte ţări europene. „Şi la noi a existat conceptul de unitate, mult clamat după 1989. Din păcate, acest concept a cam dispărut, clasa politică mizând pe conflicte, atacuri la persoană, ignorând în neştiinţă sau voit conceptul de solidaritate. Din acest motiv, societatea românească este parţial dezbinată social, politic şi cultural. Şi în democraţiile occidentale ale anilor 60-70 au existat multe conflicte, dezbinare, clasa politică actuală a învăţat din aceste greşeli, evoluând spre solidaritate, care are ca efect o economie de piaţă eco-socială, dacă nu perfectă, dar cu multă siguranţă şi bunăstare. Mediul de afaceri  autohton şi străin solicită cu toată energia un curs politic stabil, previzibil. Dacă politicienii români ar fi canalizat energia lor spre construcţii, în ultimii 23 de ani, România ar fi întrecut multe ţări europene”, spune Popovici.

Timişul – „un  model pentru România”

„România, ca şi alte ţări foste comuniste, are un sistem imunitar slăbit,  după o perioadă de boală grea a sistemului, în care mulţi cred că ştiu ce trebuie să facă, dar nu au experinţa necesară, În acest sens, mi se pare de bun augur dorinţa României de a fi sprijinită eficient de către partenerii din UE, pentru ca viitorul să aducă vindecare definitivă. În ceea ce priveşte Timişul, afirm cu o oarecare mândrie, fiindcă sunt o persoană care pledează pentru valorile adevărate că acest judeţ a reuşit să aibă o bună dezvoltare economică şi socială, judeţul nostru fiind un model pentru România. Din punct de vedere politic, cei 23 de ani au fost relativ stabili, decidenţii poltici nu au cerut retragerea sprijinului politic pentru unii sau alţii, preocuparea preponderentă fiiind o bună administrare a judeţului. Aştept şi pe viitor, din partea decidenţilor timişeni, aceeaşi preocupare, orientată spre bunăstarea şi interesul populaţiei”, spune Popovici.

Comentarii

comentarii